Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiugrott jobbikosok indulnak zászlót bontani Toroczkaival

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kilépések egész sorát jelentették be a Jobbikból a tegnapi és a mai nap folyamán:  a kilépési lavina Toroczkai László kizárásának a hírére indult meg. A kiugrók közül többen egyértelműen jelezték, hogy nem értenek egyet párt közelmúltbeli döntéseivel és irányvonalával, ezért Ásotthalom polgármesterével tartanak az eredetileg belső platformnak szánt Mi Magunk Mozgalom megalapításában.

Ahogyan azt mi is megírtuk, pénteken kapott szárnyra a hír, hogy kizárták a Jobbik soraiból Toroczkai Lászlót, a párt volt alelnökét, Ásotthalom polgármesterét. A Mi Magunk elnevezésű platform alapítása miatt ellene indult fegyelmi eljárás ügyében beidézett Toroczkai László nem jelent meg a tárgyalásán, és írásban sem nyújtott be védekezést.

A párt etikai bizottsága azt állapította meg, hogy Toroczkai László súlyos fegyelmi vétséget követett el, s megsértette a Jobbik alapszabályának több pontját is, közte azt, amely kimondja: a Jobbik minden tagjának kötelessége, hogy tartózkodjon az olyan magatartástól, amely sérti a Jobbik szabályzatait, testületeinek határozatait, programját, érdekeit, illetve jó hírét.

Toroczkai Facebook-oldalán úgy reagált, koncepciós eljárás áldozata lett, a régóta „ezernyi lyukon keresztül szivárgó Jobbik” pedig szerinte egy „alulról építkező őszinte mozgalomból egy elvtelen, hazug bizniszpárt” lett. A pártot otthagyó radikálisokra utalva pedig egy új mozgalom indításaként aposztrofálja a korábban a Mi Magunk zászlóbontásaként meghirdetett, június 23-ai eseményt:

„Az a bajtársi közösség azonban megmarad, amely lassan két évtizede formálódik, sőt tovább fog növekedni, újabb és újabb csatlakozókkal, de már nem a Jobbikon belül, és még csak nem is a Jobbik körül. Június 23-án a közösség fogja megmutatni az irányt.”

Toroczkai kizárása után nem sokkal Dúró Dóra, a párt alapító tagja, korábbi frakcióvezető-helyettese jelentette be kilépését. Közleményében utalt arra, hogy nincs egyedül, a Jobbik soraiból többen követni fogják a példáját, és „sok bajtársával együtt” ott lesz június 23-án az ásotthalmi zászlóbontáson.

Szintén péntek délután deklarálta távozását a Jobbik másik alapító tagja, Dúró férje, Novák előd is. Mint írta, nem ő változott, hanem a pártja, amihez nem asszisztálhatott tovább, és becsületbeli ügynek tekinti, hogy kilépjen a Jobbikból.

Rögtön láthatóvá vált, hogy Dúró Dóra nem a levegőbe beszélt, amikor távozó „bajtársakról” írt: már csütörtökön bejelentette a Facebookon kilépését Fazekas Gabriella is, aki 2010-ben a párt terézvárosi polgármester-jelöltje volt. Mint írja, számára az utolsó csepp a pohárban „a tisztújítás előtti sokszor erőszakos agitáció, Torockai László előre levezényelt eltávolítása, Dúró Dóra elleni, az 50-es éveket idéző koncepciós eljárás” volt.

Szintén a közösségi oldalon jelentette be távozását Szőcs Norbert, a párt Baranya megyei elnöke, aki hasonló okokra hivatkozva lemondott a Baranya megyei elnökségről és a bólyi szervezet vezetéséről is, jelezve, hogy ez utóbbi feloszlatja magát. Szőcs a döntése bejelentésétől függetlenül már az elmúlt napokban is arra biztatta az oldalára látogatókat, hogy legyenek ott Toroczkai zászlóbontásánál.

Dobi Zsolt, a párt Csongrád megyei sajtófőnöke is lemondott a Jobbikban viselt tisztségeiről és tagságáról, valamint egy Wass Albert-idézettel búcsúzott a párttól.

(Címoldali kép forrása: Toroczkai László Facebook-oldala)
Címlapkép: Toroczkai László / Facebook