Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódik a nyomozás a tyukodi polgármester zaklatási ügyében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Korábban mi is írtunk a tyukodi polgármester, Czibere József zaklatási ügyéről és arról, hogyan keseríti meg áldozata mindennapjait az eset óta. A polgármester hónapokon át zaklatta a hivatalában dolgozó nőket, míg egyikőjük, Németh-Kiss Pálma fel nem jelentette, miután a polgármester sarokba szorítva fogdosni kezdte őt. Egyetlen szerencséje az épp ebben a pillanatban benyitó kolléganője volt, így nem fajult tovább a helyzet.

A nő egy éve tett feljelentést, azóta is anyakönyvvezetőként dolgozik a polgármesteri hivatalban, ahol azonban Czibere pozíciója is változatlan: Fidesz-tagságát ugyan felfüggesztették, a pártból és polgármesteri posztjából sem távolították el, így minden nap együtt dolgozik korábbi áldozataival (akik még nem mondtak fel).

A rendőrség idén februárban megszüntette a polgármester ellen zajló nyomozást, ugyanis a több mint 10 tanú vallomása (többüket szintén zaklatta a polgármester) ellenére az ügyészség szerint „kétséget kizáróan nem bizonyítható a bűncselekmény elkövetése”. Németh-Kiss a döntés ellen panasszal élt, aminek a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Főügyészség helyt adott, így április 3-án elrendelék a nyomozás folytatását, illetve kimondták, hogy megállapítható a szeméremsértés vétsége.

A nyomzást egyébként eredetileg a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrsége végezte, a nőnek azonban az első pillanattól kezdve kétségei voltak a nyomozás tisztaságát illetően, szerinte ugyanis a nyomozók és az ügyészség is ismertségben állnak a polgármesterrel, ami összeférhetetlenséget eredményez.

Korábban Németh-Kiss arról számolt be lapunknak, hogy a csengeri rendőrség több súlyos hibát is vétett a nyomozás kezdetén: a feljelentés név szerint Czibere József ellen irányult, mégis ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, rossz dátumot írtak a nyomozati anyagba, az egyik tanút meglepetésszerűen a munkahelyén hallgatták ki, egy tanú pedig azt nehezményezte, hogy több dolgot le se írt vallomásából a nyomozó.

Miután a nő panaszt tett, melyben kizárási indítvánnyal élt a Mátészalkai Ügyészség Csnegeri Rendőrőrsével szemben, az ügy átkerült a Fehérgyarmati Rendőrkapitánysághoz, ahol úgy tűnik, némileg komolyabban kezelik azt.

A nyomozás folytatásával kiderült, további két személyről is kiderült, Czibere velük szemben is szeméremsértést követett el – az egyik esetben lehetséges, hogy szexuális kényszerítés történt, ahogy Németh-Kiss esetében sem dőlt még el, hogy szeméremsértés, vagy szexuális kényszerítés történt-e, ezért további nyomozást rendeltek el. Azt is megállapították, hogy nő ellen könnyű testi sértést is elkövetett a polgármester, ugyanis olyan erősen szorította a nő alkarját, hogy 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Azt is kimondták, hogy a nyomozó hatóság tévedett, amikor a nyomozást arra hivatkozva szüntette meg, hogy a bűncselekmény elkövetése nem bizonyítható,

pedig a megszüntető határozatban is utaltak a könnyű testi sértésre, ez (és a szexuális zaklatással kapcsolatban valló több tanú) mégsem volt elég az ügyet korábban kezelő csengeri rendőrségnek ahhoz, hogy meggyanúsítsa a polgármestert.

A polgármester a feljelentés óta eltelt egy évben megkeserítette a hivatalában dolgozó nő életét: először szóban inzultálta, azzal fenyegette, hogy ő is és óvodatitkárként dolgozó lánya is elveszítheti munkáját (utóbbi meg is történt). Mostanra már köszönőviszonyban sincsenek, a polgármester saját embereivel direkt rossz iratokat küldet el neki, nem kap vissza ügyiratokat, szándékosan diszkriminálják. A nő korábban azt monda a Mércének,  veszélyben érzi a munkáját és családja nyugalmát, ugyanakkor saját ügyével szeretne minden bántalmazott nő nevében kiállni, ezért nem adja fel.

A 168 óra elérte telefonon a polgármestert, aki azt mondta, nem foglalkozik az üggyel, ez az igazságszolgáltatás dolga, nem a médiáé, majd lecsapta a telefont.

(Forrás: 168 óra, Mérce)