Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkeseríti az életét a zaklató polgármester, mégis tovább harcol az igazáért a tyukodi anyakönyvvezető

Ez a cikk több mint 6 éves.

Czibere József, Tyukod polgármestere hónapokon át zaklatta a hivatalában dolgozó nőket, ám tavaly júniusig senki sem mert komolyabb lépést tenni ellene, többen is inkább új munkahelyet kerestek. Az áldozatok egyike, Németh-Kiss Pálma – aki a mai napig anyakönyvvezetőként dolgozik a polgármesteri hivatalban – rengeteg, az övéhez hasonló eset után elsőként tett feljelentést.

A polgármester tavaly májusban bement Németh-Kiss irodájába, ahol fogdosni, simogatni kezdte őt, a nő próbált ellenkezni, de a férfi sarokba szorította, így csak az volt a szerencséje, hogy egy kolléga épp benyitott az ajtón. Nyílt titok volt a hivatal dolgozói között a polgármester viselkedése, így innentől kezdve szinte őrizték a kollégák Pálmát, mindig próbált valaki mellette maradni az irodában. Bár azóta nem érte fizikai inzultus, lapunknak elmesélte, hogyan telnek azóta a napjai.

Az ügy a csengeri rendőrséghez és a mátészalkai ügyészséghez került, azonban mindkettő esetében fennáll az összeférhetetlenség gyanúja, mivel a nyomozók és az ügyészség is személyes ismertségben állnak a tyukodi polgármesterrel. Amikor Pálma ügyvédje rákérdezett erre az egyik nyomozótól, az el is ismerte, hogy emiatt ők nem is nyomozhatnának az ügyben, mégis megteszik.

A nyomozás során hibát hibára halmoztak – az elmondottak alapján valószínűleg nem véletlenül. Alapvetően már ott hibádzik a dolog, hogy ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, miközben a feljelentésben meg volt nevezve a polgármester, Czibere József, olyan hibákról nem is beszélve, mint például az, hogy még a dátumot sem sikerült helyesen leírniuk a nyomozati anyagban.

További furcsaság, hogy az egyik tanút meglepetésszerűen a munkahelyén hallgatták ki, amiről jegyzőkönyv nem készült, majd egy másik alkalommal hivatalosan is behívták kihallgatásra. Volt olyan tanú is, aki arra panaszkodott, a nyomozó több dolgot le se írt, terhelő bizonyítékok maradhattak figyelmen kívül.

„A kapott határozat minden mondata hazugság, nem állja meg a helyét” – mondta Pálma, miután február végén végül megszüntették a nyomozást az ügyében. Annak ellenére, hogy több mint 10 tanú tett vallomást (közülük többeket szintén zaklatott a polgármester), az ügyészség szerint „kétséget kizáróan nem bizonyítható a bűncselekmény elkövetése”. A többi tanú ugyan nem tett feljelentést, ettől még nem válik kétségessé a vallomásuk, tehát ez semmiképp sem lehet ürügy a döntésre.

Pálma mesélt nekünk arról, milyen körülmények között kénytelen az őt érő zaklatás és az azt követő feljelentés óta dolgozni és egyáltalán élni. „A polgármester az egész hivatalt már táborokra osztotta szándékosan. Lelkileg mindenki nehezen viseli a helyzetet, hiszen vélemény nem mondható ki.” Pálma elmondása szerint a polgármester eleinte még szóban inzultálta, azzal próbált nyomást gyakorolni rá, hogy bármikor elveszítheti a munkáját ő is és lánya is. Utóbbi meg is történt, mivel az óvodatitkárként dolgozó lány munkaszerződésének meghosszabbítása a polgármester kezében volt, aki élt is…pontosabban vissza is élt a hatalmával és kirúgatta Pálma lányát, akinek ráadásul rejtélyes módon valaki elvágta az autója ékszíját is néhány hete.

A feljelentés óta Németh-Kiss és Czibere nincsenek beszélő-, de még csak köszönőviszonyban sem, munkaügyben is csak üzen Pálmának a polgármester. A legnagyobb probléma az, hogy a nő elmondása szerint folyamatosan próbálja ellehetetleníteni a munkáját. Azt vette észre, hogy Czibere emberei „azt csinálnak, amit akarnak, akár be sem jönnek dolgozni és szabadság sem kell”. Ezzel szemben, ha például Pálmának sürgősen el kell hoznia a beteg gyermekét az óvodából, akkor ehhez szabadságot kell kivennie, ami azért is furcsa, mert a nő munkáltatója valójában nem is a polgármester, hanem a jegyző, aki elengedi ilyen esetekben.

És ez még mind semmi: direkt rossz iratokat adnak át neki, vagy késve kapja meg őket, hogy ne lehessen kész velük határidőre. „A munkám egyre nagyobb veszélyben van, hiszen szándékosan diszkriminál, nem kapok vissza ügyiratokat, hogy ne végezhessem el a munkám. Napi szinten lehetetleníti el a munkám és az életünk. Állandóan figyeltet, követ és követtet, de már a barátaimat is. Már 8 hónapja pokol az életünk. Egy nap sem telt még el, hogy ne ezzel kelljen foglalkozni, hogy lelkileg ne bántson. Meg ezek után rettegni, hogy mit talál ki, hogy fog ártani a családomnak”. – írja le az utóbbi közel egy éve mindennapjait.

Az egész történetet még hátborzongatóbbá teszi, hogy egy fideszes országgyűlési képviselő el is mondta Pálmának szemtől szembe, hogy akár fel is akaszthatja magát, ebből az ügyből akkor sem lesz semmi, mert ő és a Fidesz nem hagyják. Azt is hozzátette, „nem az a sztár ügyvéd akit sztárolnak, hanem aki jóban van az ügyésszel ,bírósággal, nyomozóval” mert nem a bíróságon dőlnek el az ügyek, hanem a „bratyizáskor” – idézi fel Pálma a képviselő szájából elhangzó mondatokat.

Pálma korábban az RTL Híradónak is interjút adott, ahol elmondta, férje 2016-ban elhunyt, így már csak azért sem tehette meg, hogy másik munka után nézzen, mert nem akarta kisfiát egy ilyen tragédia után új környezetbe kényszeríteni, ráadásul nagyobb lánya is épphogy elkezdte önálló életét.

Egyébként is borzasztó, hogy a polgármester viselkedése miatt már több nő is új munkát keresett, Pálma akart az lenni, aki kiáll mindannyiukért. „Igaz, hogy ez az én esetem, de jelképesen minden női áldozaté az egész országban attól függetlenül, hogy ők nem vállaltak nyilvánosságot.” – mondja a nő, aki panasszal is élt a nyomozás felfüggesztése miatt. Válasz egyelőre nem érkezett.

Ma Magyarországon hatalmas bátorságra vall bíróságra vinni egy ilyen ügyet, pláne ha egy „köztiszteletben” álló polgármesterről van szó. Sajnos jellemző a magyar jogalkalmazókra az áldozathibáztatás, amin csak gyökeres szemléletváltás és a témában kompetens szakemberek jelenléte segítene. Ha az áldozat össze is szedi minden bátorságát és feljelentést tesz, sok esetben még a rendőrségi szakaszban megszüntetik a nyomozást bizonyíték hiányában.