Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kövér László szerint mindegyik magyar egyetem jobb a CEU-nál

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kövér László házelnököt az ATV újságírója reagáltatta a parlament folyosóján egy, a vasárnapi kötcsei piknikről kiszivárogott felvetésre, amely szerint az összejövetelen volt olyan, a tudományos életből érkezett vendég, aki a CEU-problémakör kapcsán azt vetette fel megoldásként: „tessék jobb egyetemet csinálni!”.

Az Országgyűlés pedellusa a televízió munkatársának kérdésére azt mondta, ő tud erről a felvetésről, de nem hallott minden előadást. Amikor a CEU kapcsán arról kérdezték, melyik egyetemre gondol, amelyik jobb a CEU-nál, azt mondta:

„Sok ilyen van, sőt mindegyik”

 

Amennyiben a CEU valóban itt hagyja Magyarországot a Quacquarelli Symonds listája – a világ egyik leginkább mérvadónak tekintett felsőoktatási rankingje – alapján Magyarország legjobb egyetemét veszítheti el. Az évente 48 tantárgy szerint a világ 151 országának 1130 felsőoktatási intézményét rangsoroló lajstrom szerint a CEU egyedüli magyarországi intézményként öt tudományterületen – politikában, szociálpolitikában, szociológiában, történelemben és filozófiában – is az első száz közé került.

Az intézmény jogállása körüli huzavona, amely a külföldi székhelyű egyetemek működését külön a CEU-ra szabott feltételekkel szigorítani kívánó szabályozással kezdődött,  több mint egy éve tart. A kormány azóta sem hajlandó az egyetem budapesti létét egyértelműen garantáló szerződést aláírni, holott mostanra tett lépéseket a CEU is annak érdekében, hogy a „Lex CEU”-ban foglalt feltételeknek megfeleljen.

Van például kampusza New York államban, sőt Béccsel pedig egy további oktatási hely felállításáról tárgyalnak. A magyar kormány eközben – noha már minden más külföldi székhelyű egyetemmel kötött megállapodást – továbbra is bizonytalanságban tartja a CEU-t.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Hírlapban szombaton megjelent interjújában arról beszélt, jelenleg „szakértők bevonásával vizsgálják, valódi képzés folyik-e a CEU-en az Egyesült Államokban”.

A miniszter Kumin Ferenc New York-i főkonzullal és Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkárral még április 13-án tekintette meg a kampuszt. A CEU tehát minden, a törvényileg előírt feltételt teljesített, már csak egy dolog lenne hátra: a nemzetközi megállapodás aláírása New York állammal. A most bejelentett vizsgálattal tehát tovább húzza az időt a magyar kormány. Michael Ignatieff, az intézmény rektora májusban azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy „még egy tanévet nem lehet elkezdeni ebben a bizonytalanságban”, ezért ha nyárig nincs megállapodás, akkor az egyetemnek szerinte Bécsbe kell költöznie.

(atv.hu)