Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megindult a per Magyarország ellen a Lex CEU miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Megérkezett az Európai Bíróságra az a kereset, melyet az Európai Bizottság nyújtott be Magyarország ellen a külföldi egyetemek, a többi között a Közép-európai Egyetem (CEU) működési feltételeit meghatározó magyar szabályozás miatt indított kötelezettségszegési eljárásban – közölte pénteken a luxembourgi székhelyű bírói testület.

Az Európai Bizottság december elején jelentette be, hogy a magyar kormány hiába módosította az eredeti törvényt – vagyis hosszabbították meg egy évvel azokat a határidőket, amiket teljesíteni kell a hazánkban működő külföldi egyetemeknek -, szerinte ezzel nem történt valódi előrelépés. Mint ismert, októberi októberi brüsszeli útja előtt maga Orbán Viktor indítványozta, hogy az Országgyűlés szavazzon arról, hogy a lex CEU előírásainak 2018 eleje helyett 2019. január 1-től kelljen megfelelni.

 

A törvénymódosítás szerint a budapesti CEU – és amúgy minden más unión kívüli külföldi egyetem is – csak akkor adhatja ki anyaországa diplomáját, ha a másik országban is kampuszt nyit, illetve ha bilaterális nemzetközi egyezmény születik az egyetem működéséhez Magyarországon. A Lex CEU főként a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát korlátozza Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság egyik alelnökének korábbi közlése szerint. Az Európai Bizottság azon az állásponton van, hogy nem elsősorban a Közép-európai Egyetem miatt indítottak eljárást, hanem azért, mert olyan problémákat látnak a törvényben, amelyek általában korlátozhatják a felsőoktatási intézmények működését az Európai Unióban.

 

Az Európai Bizottság ezzel a harmadik szakaszba lépteti a nemzeti felsőoktatási törvény módosítása miatt Magyarország ellen áprilisban megindított kötelezettségszegési eljárást, és a bírósághoz fordul. A civiltörvény és a menekültkvóták elutasítása mellett a Lex CEU a harmadik olyan téma, amely mentén a Bizottság pert indít Magyarország ellen.

A bizottság szerint az oktatási szabadság sérül az ügyben, a kormány érvelése szerint viszont a törvény csak az EU-n kívüli egyetemekre vonatkozik, ezért az EU bíróságának sincs köze hozzá.

(MTI)

Kiemelt kép: Csoszó Gabriella / FreeDoc