Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tiltakozik az alkotmánymódosítás ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya ma tett közzé egy nyílt levelet, melyben Szűcs Tamás elnök közös tiltakozásra hívja a többi szakszervezetet az Orbán-kormány által tervezett 7. alkotmánymódosítás ellen. Tiltakozásuk különös tekintettel a 4., a 6. és a 7. cikkre irányul.

Előbbi a gyülekezés szabadságát korlátozná, mert „a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével”, a szakszervezet szerint azonban megjósolhatatlan, hogy mennyire sérülne a nyomásgyakorlás ezen eszköze. Attól tartanak, hogy a jövőben a magánérdek túlságosan kiszélesedhetne a kollektív jogok rovására, így végül akár az is megeshet, hogy a módosítás értelmében nem lehetne tiltakozásokat rendezni magánlakások hallótávolságában.

A 6. cikk meglátásuk szerint a független bíróság intézményét támadja, a 7. pedig a bírói ítélethozatalt korlátozná. Korábban mi is írtunk a közigazgatási különbíróságokról, amik a szakszervezet szerint félő, hogy a hatalomgyakorlás eszközéül szolgálnak majd. „Ősi módszer ugyanis, hogy egy intézmény átalakítása során indokoltnak tűnő személycserékkel az aktuális hatalom átszabhatja az intézmény arculatát, autonóm működését.” – írják.

A szkszervezet nyílt levelében azt írja,

„ezek az elképzelések a polgári demokráciákban hosszú évtizedek alatt kivívott alapértékeket veszélyeztetnének, s alkalmasak arra, hogy megnyissanak egy olyan jogalkotási folyamatot és egy abból levezethető gyakorlatot, amelyek előbb-utóbb visszahatnak a társadalom mindenkori hatalommal szembeni ellenálló képességére. Úgy gondoljuk, nem szorul külön magyarázatra, hogy mindez a szakszervezeteket, azok működésének jellegéből fakadóan, különös súllyal érintené főképpen egy olyan világban, ahol a sztrájk lehetőségét az elégséges szolgáltatással már alaposan ellehetenítették.”


Ezért arra kérnek minden szövetséget és tagszakszervezetet, hogy mihamarabb fogjanak össze, és első lépésként fogalmazzanak meg egy közös nyilatkozatot, amit eljuttatnak a döntéshozóknak és a nyilvánosságnak. A közös tiltakozás mellett ki szeretnék kérni nemzetközi társszervezeteik véleményét és tanácsait is az ügyben a jogállamiság viszonyáról.

(Címlapkép: Facebook/PDSZ)