Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trócsányi bejelentette a Fidesz különbíróságait

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Igazságügyi Bizottság hallgatta meg a volt és jövőbeli igazságügyi minisztert, Trócsányi Lászlót a Parlamentben. A miniszter pedig bejelentette, létre fogja a kormány hozni a pletykákból már ismert közigazgatási  különbíróságokat.

Korábban is volt szó egy ilyen új bírósági kar létrehozásáról, de akkor az ellenzék kétharmad hiányában leszavazta volna ezt. Most viszont a kétharmaddal létrejöhet egy ilyen új bírósági rész.

A közigazgatási bíróságok tárgyalnák az új rendszerben az állami intézményekhez tartozó bírósági ügyeket. Többek között például a választásokkal, a közérdekű adatigénylésekkel, az MNB, a Médiahatóság döntéseinek a felülvizsgálatával, de a közbeszerzési ügyekkel is ez a bíróság foglalkozna.

A probléma pedig az, hogy az eddig ismert tervek alapján főként a Fidesz által már megszállt államigazgatásból érkeznének az új bíróság tagjai.

Mint ahogy korábban írtuk, a Fidesz a háttérinformációk szerint 4 lépésben képzeli el az igazságszolgáltatás átalakítását. Ebből az első lépés a közigazgatási bíróság átalakítása:

  • A Fidesz különbíróságokat hozna létre, amelyek hatásköröket vonnának el a jelenlegi bírósági rendszerből. Ezt az ötletet ismerhettük közigazgatási bíróságként korábban, amelyet végül nem sikerült a Fidesznek keresztülnyomnia.  Ezek a bíróságok döntenének az állami szervek, az MNB, a Közbeszerzési Döntőbizottság, a Médiatanács intézkedéseinek jogszerűségéről, a közérdekű adatok kiadásáról szóló perekben, vagy épp a választási ügyekben.
  • Az Országos Bírósági Hivatalt megszüntetnék, a bíróságok szervezeti igazgatását, az Igazságügyi minisztérium alá rendelnék
  • Minden olyan bírót nyugdíjba küldjenek, aki már 1990 előtt ítélkezett, ezzel a bírósági kar körülbelül 20 százalékát nyugdíjaznák
  • Megszűnne a Kúria is, amely beolvadna az Alkotmánybíróságba
Forrás: MTI/Mérce
Címlapkép: MTI Fotó: Máthé Zoltán