Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három hónappal a választások után megalakult az olasz kormány

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtök este Sergio Mattarella olasz elnök új kormányalakítási megbízást adott a szélsőjobboldali Liga és a polgári radikális, populista Öt Csillag Mozgalom közös miniszterelnök-jelöltjének, Giuseppe Conténak. Conte elfogadta a megbízást, pénteken négy órakor teszi le esküjét.

Az olasz kormányalakítás majdnem három hónapja húzódik. A március negyedikén tartott választásokon az elsősorban bevándorlásellenességgel (de például egykulcsos adó bevezetésével is) kampányoló jobboldali Liga és a Forza Italia, Silvio Berlusconi pártjának szövetségére szavaztak legtöbben, a választók 37 százaléka. A voksok 32 százalékával az Öt Csillag Mozgalom követte a Liga és a Forza Italia szövetségét, akik többek közt az alapjövedelem bevezetésével kampányoltak.

Egy ideig úgy tűnt, az Öt Csillag Mozgalom a korábban kormányzó és a választásokon csúfos vereséget szenvedett Demokrata Párttal léphet koalícióra (a Liga és a Forza Italia 37 százaléka nem elegendő a kormányalakításhoz), de a korábbi miniszterelnök, Matteo Renzi frakciója megfúrta az együttműködést. Ezek után az Öt Csillag Mozgalom kénytelen volt a Liga felé nyitni, azonban a Forza Italiával nem voltak hajlandóak együttműködni. Berlusconi emiatt úgy döntött, az új kormány felállásának érdekében pártja inkább ellenzékbe vonul. A Forza Italia helyi szinten szövetségben maradt a Ligával.

Nem ez volt azonban a történet vége: Luigi Di Maio (az Öt Csillag Mozgalom vezetője) és Matteo Salvini (a Liga vezetője) közös pénzügyminiszter-jelöltjének, Paolo Savonának a jelöltségét Mattarella elutasította Savona „túlzott Európa-ellenessége” miatt, ennek hatására a koalíció miniszterelnök-jelöltje, Giuseppe Conte lemondott kormányalakítási szándékáról. Mattarella ezek után az olasz államadósságot kezelő Carlo Cottarellinek adott megbízást „szakértői kormány” felállítására. Azaz az elnök olyan kormány megalakítására adott megbízást, amire az olaszok egyáltalán nem szavaztak.

Végül Sergio Mattarella elnök újabb kormányalakítási megbízást adott Giuseppe Conténak, aki élt is a lehetőséggel, és csütörtök este fel is állt az új olasz kormány. Az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio a gazdasági fejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcákat vezeti majd, a Liga vezetője, Matteo Salvini pedig a belügyminisztériumot, mindketten miniszterelnök-helyettesek is lesznek. A Mattarella által korábban megvétózott Paolo Savona EU-ügyi miniszter lett.

(MTI/Mérce)