Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A centrista, populista 5 Csillag Mozgalom nyerte az olasz választásokat

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tegnap este zárultak az urnák az olasz parlamenti választásokon. Az exit pollok és az első eredmények alapján a centrista populista 5 Csillag Mozgalom a szavazatok 33-36 százalékával szerezte meg a legtöbb helyet a képviselőházban és szenátusban.

Náluk is több szavazatot szerezett a jobbközép-szélsőjobboldali pártszövetség amelynek meglepetésre, a szélsőjobboldali Liga lett a legerősebb pártja a szavazatok körülbelül 18 százalékával, megelőzve Berlusconi Forza Italiáját, amely a szavazatok 14 százalékát szerezte. Az eddig a szakértői kormányt támogató Matteo Renzi volt miniszterelnök által vezetett Demokrata Párt csupán a szavazatok 19 százalékát szerezheti meg, és szövetségeseivel együtt is maximum 23 százalékig juthat el a parlament két házában.

Érdekesség a szavazatok területi eloszlása is, az első becslések szerint Dél-Olaszországban az 5 Csillag Mozgalom 50 százalék felett teljesített, míg az észak-olasz területek elsődlegességét hirdető Liga, amely e választásokra elhagyta az „északi” jelzőt, elsősorban Észak-Olaszországban tarolt.

A választás egyértelműen a hagyományos pártok vereségét hozta. A jobbközép Forza Italia és a balközép Demokrata Párt együtt körülbelül a szavazatok harmadát szerezte meg.

Kérdéses, ki alakít kormányt

A választástokon győztes 5 Csillag Mozgalom a 31 éves Luigi Di Maio személyében Olaszország valaha volt legfiatalabb kormányfőjét adhatja.  Luigi Di Maio, aki a humorista Beppe Grillótól vette át a párt vezetését, szalonképesebbé és koalícióképesebbé alakította át pártját az utóbbi időszakban. Határozatlan időre tolta el pártja azon követeléseit, hogy kilépjen az eurózónából és a NATO-ból.

Az 5 Csillag pedig Európa populista pártjaitól szokatlanul, nem deportálna minden menekültet azonnal. Kérdés, kivel köthetnek koalíciót. A párt vezetése a Demokrata Párt külső támogatásában reménykedett, de azt az első hírek szerint elutasítja a támogatottságában megroggyant balközép, amely ellenzéki szerepre készül. Szóba jöhet még a Liga, de velük pedig pont az 5 Csillag Mozgalom nem akar koalícióra lépni, a párt szélsőjobboldali szövegei és cselekedetei miatt ( a várhatóan 18 százalékot szerző párt például minden tartózkodási engedéllyel nem rendelkező bevándorlót deportálna).

Így csak a Forza Italia maradna, de kérdés, a korrupciós ügyeibe már egyszer belebukott Berlusconival koalícióra lépne-e az 5 Csillag, ahogy az is, lesz-e egyáltalán ehhez elegendő mandátuma a veterán olasz politikus pártjának, aki 2019-ig semmilyen politikai hivatalt nem tölthet be egy korábbi korrupciós ügyében szerzett eltiltás miatt.

A piacok természetes módon nem örültek az eredménynek, hiszen a piacok csak akkor örülnek, ha olyan jelöltek esélyesek a hatalomra, akik nem terveznének reformokat a pénzügyi körökkel szemben.

Durva kampány volt

De az biztos, a szélsőjobboldal erősödése Olaszországban nem jó hír, ahogy az sem, hogy a választásokat több erőszakos esemény is megelőzte, és témája lett a Mussolini vezette fasiszta Olaszországhoz való viszony. Szélsőjobboldali és baloldali csoportok több nagy városban is összecsaptak az elmúlt hetekben, de kapott levélben töltényhüvelyt az olasz parlament elnöke is, és halálosan megfenyegetek egy baloldali olasz politikust, aki a háború elől menekülő emberek befogadása mellett kardoskodott.