Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezren tüntetnek a román kormány épülete előtt a korrupcióellenes főügyész védelmében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több ezren tüntetnek Bukarestben a román kormány épülete előtti téren a az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének  Laura Codruţa Kövesinek a védelmében. Szerdai ülésén az alkotmánybíróság ugyanis azt állapította meg, hogy Klaus Iohannis államfő köteles leváltani Kövesit, akinek a felmentését már régóta szeretné elérni a kormány.

Az alkotmánybíróság döntésének fontos belpolitikai tétje van, Romániában ugyanis éles konfliktus alakult ki a DNA ügyészeit visszaélésekkel vádoló baloldali kormány és a jobboldali államfő között, aki szerint a kormánypárti politikusok korrupciós pereik miatt támadják a DNA-t.

„Alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között az államfő azáltal, hogy elutasította az igazságügyi miniszternek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló javaslatát”

-írja indoklásában a taláros testület.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter – Viorica Dăncilă kormányfő egyetértésével – még április 23-án fordult az alkotmánybírósághoz, miután Iohannis államfő nemet mondott Kövesi eltávolítására.

Szerdán Valer Dorneanunak, az alkotmánybíróság elnöke jelentette be, hogy a testület a kormánynak adott igazat az államfővel folytatott jogvitában. Az alkotmánybíróság döntésére a #rezist mozgalom tagjai reagáltak, akik tüntetéseket szerveztek a DNA főügyészének védelmében (a fővárosi megmozdulás mellett Temesváron is nagyjából 500-an tüntettek ma).

Az alábbi videón a bukaresti demonstráció képei:

Traian Basescu volt államfő, az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja elnöke szerint az alkotmánybíróság csaknem másfél évtizedre vetette vissza Romániát. Cristian Diaconescu volt külügyminiszer azt mondta: ha egy ilyen a döntés 2004-ben született volna, Romániát nem vették volna fel az Európai Unióba.

A főügyész felmentését február óta szeretné elérni a román kormány. Toader februárban kezdeményezte Kövesi leváltását, azt állítva, hogy a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a DNA-t.

A miniszter akkor arra az alkotmánybírósági döntésre hivatkozva kérte Kövesi felmentését, amely szerint a DNA beavatkozott a törvényhozás folyamatába, amikor bűnvádi eljárást indított a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő – több százezer tüntető tiltakozását kiváltó, utólag hatálytalanított – 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadása ügyében.

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és váltja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján. Iohannis azt mondta: nem győzték meg a miniszter érvei, ezért nem hajlandó elmozdítani a főügyészt, de a kormány szerint erre nem lett volna joga, ezután panaszolták be az alkotmánybíróságnál.

(Források: Maszol.ro, Transindex, Agerpres.ro// Címoldali kép: Hotnews.ro Facebook)