Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A korrupcióellenes ügyészség vezetőjének felmentését kérik, óriási tüntetések jöhetnek Romániában!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Romániai idő szerint 18 órakor tartott sajtótájékoztatót Tudorel Toader román igazságügyi miniszter. A sajtótájékoztatón egy 30 oldalas jelentést mutatott be, amely értékeli a román korrupcióellenes ügyészség vezetőjének Laura Codruţa Kövesinek a munkáját. A jelentés ismertetése után pedig bejelentette, kéri az ügyészség vezetőjének leváltását.

Az indoklás szerint Kövesi autoriter módon járt el a 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet vizsgálata folyamán. Ezért kérik felmentését.

A 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet volt az amely kapcsán a jobboldali-liberális ellenzék a korrupció támogatásával vádolta a szociáldemokrata kormányt. Az intézkedés felvitte volna a büntethetőség értékhatárát bizonyos korrupciós esetek kapcsán. Maga a rendelet is órási tüntetési hullámot váltott ki Romániában.

„Van egy igazságszolgáltatásunk amely sokak szerint jó, mások szerint rossz. A legfontosabb azonban, hogy az igazságszolgáltatásnak az egyenlőségen kell alapulnia és nem az a dolga, hogy jó vagy rossz legyen. Szakmai tevékenységemet magam is az ügyészi méltóság gyakorlásával kezdtem, és nagyon boldog vagyok, hogy kaphattam egy ilyen lehetőséget” mondta Tudorel Toader igazságügyi-miniszter a Transindex.ro portál szerint.

A leváltás kezdeményezése még nem jelenti Kövesi eltávolítását. Ahhoz a legfelsőbb ügyészség, és az államfő Klaus Iohannis hozzájárulása is kell. Márpedig a szociáldemokrata kormánnyal szembenálló Iohannis nem valószínű, hogy ebbe beleegyezne.

A bejelentés hírére az egyik a korbábi korrupcióellenes tüntetéseket szervező Facebook oldal már is utcára szólította az embereket. Ennek az oldalnak a posztját 38 perc alatt 3700 ember lájkolta és több mint 7000-en osztották meg.

Élő közvetítés a Kolozsvári tüntetésről:


Élő közvetítés Bukaresti tüntetésről:

Amint valami fontosabb fejlemény történik cikkünket frissítjük.

Forrás: Transindex/Mérce