Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

6 milliárd euróval és progresszív szabályozással enyhítené a német lakhatási válságot Merkel

Ez a cikk több mint 5 éves.

6 milliárd eurós lakhatási programot jelentett be Angela Merkel szombati videóüzenetében. A német kormány 1,5 millió új lakást építene 2021-ig, erősítené a szociális alapú lakhatási támogatások rendszerét, és a bérlők jogait.

„Sürgősen szükség van új megfizethető lakásokra” – ezzel indokolta Merkel azt a lakhatási válságot enyhíteni kívánó csomagot, amiről február óta tárgyal az SPD-CDU-CSU kormányzat Németországban.

Ugyanezt erősítette meg a német munkaügyi hivatal vezetője, Detlef Scheele is egy szombati rádióadásban. Szerinte „korunk égető témája a lakhatási válság”. Scheele elmondta azt is, kutatásuk szerint egyre több német kényszerült extra jövedelmet jelentő másodállást találni, hogy kifizethesse a lakhatása költségeit. Berlinben 2016-ban az ingatanárak például 20 százalékkal emelkedtek, ami egyre több illegális lakásfoglalást eredményez.

Merkel az alábbi javaslatokat jelentette be a lakhatási válság megoldására:

  • A bérlőknek legyen több lehetőségük kikényszeríteni a lakások korszerűsítését, felújítását a tulajdonosokkal szemben. A bérbeadók külön támogatást kapnak majd.
  • Az éves 75 ezer euró (23 millió forint) adózott jövedelem alatt keresők évi 1200 euró támogatást kapnak gyerekenként lakásépítésre vagy -vásárlásra tíz éven keresztül, hogy ne kelljen a gyerekvállalás és az otthonteremtés.
  • 2 milliárd eurót ad a szövetségi kormányzat a tartományoknak szociális bérlakás-építési programokra.
  • A helyi önkormányzatoknak lehetőségük lesz területeket, nem használt ingatlanokat felajánlani szociális bérlakások építésére, és adót vethetnek ki az üresen álló ingatlanokra, hogy azokon spekulációs céllal ne üljenek hosszú ideig a tulajdonosaik.
  • A bérlőknek joguk lesz megtudni, hogy a lakás korábbi bérlői mennyiért vették ki az ingatlant.

Mint látható, a merkeli terv annyiban különbözik a magyar kormány elmúlt években véghezvitt ingatlanpiaci beavatkozásaitól, hogy itt főleg a szociálisan rászorulók, és az állami bérlakás rendszer támogatása az irány.

(Forrás: DW)