Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Merkel pártja két feltételt szabott a Fidesz Európai Néppárt-tagságának

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden terjeszti a Fidesz a Stop Soros törvénycsomagot az Országgyűlés elé, ami egy ideje nemzetközileg is borzolja a kedélyeket. Több külföldi bírálat mellett nemrég még a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet is bejelentette, hogy kampányt indít a Fidesz kizárásáért az Európai Néppártból.

„A CDU és a CSU vezetőinek dönteniük kell: vagy megtűrik a Fidesz visszaéléseit és hagyják, hogy ilyen rezsimek formálódjanak a pártcsaládjukban, vagy elutasítják ezt és kilökik maguk közül az ilyen politikai viselkedést tanúsító pártokat. Kampányunkban arra szólítjuk fel őket, hogy álljanak ki az európai értékek és a demokrácia mellett”

– figyelmeztetett blogbejegyzésében Wenzel Michalski és Philippe Dam, a Human Rights Watch két vezetője.

A Stop Soros törvénycsomag új, szigorított verzója szerint a jogellenes bevándorlás elősegítését az követi el, aki szervezett tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve, illetve aki egy Magyarországra jogellenesen belépő vagy itt jogszerűtlenül tartózkodó embernek tartózkodási jogcímet szerez. Ez – vétségi alakzatban – 5-90 nap elzárással büntetendő. De még az információs anyagok készítése vagy terjesztése is ilyen mértékű büntetéssel jár majd, ha elfogadják a javaslatot.

Most Angela Merkel pártja, a CDU magyarországi megbízottja, Andreas Nick is megszólalt az ügyben. Az ATV híradójának azt nyilatkozta,

„Amikor a szabad és nyílt társadalom léte megkérdőjeleződik, kiemelten kell foglalkoznunk a felsőoktatási intézmények és a civil társadalom szabadságával, amelyek a kereszténydemokrata értékeink középpontjában állnak. Szeretném ha a Fidesz a ebben a táborban maradna. Ezeknek a vonalaknak az átlépése más megvilágításba helyezné ezt a dolgot”.

A Tagesspiegel német lap szerint Merkelék két feltételt, vagyis Andreas Nick szavaival élve „előremutató elvárásokat” szabtak a Fidesznek annak érdekében, hogy bent maradhasson az Európai Néppártban.

Az egyik, hogy a kétharmados törvény módosítása előtt várják meg a Velencei Bizottság álláspontját és fogadják meg annak változtatási kérelmeit. A másik pedig, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a CEU Budapesten maradhasson.

Kocsis Máté ma az egészre úgy reagált, hogy nem is kaptak semmilyen ultimátumot az Európai Néppárttól, az azonban szerinte teljesen nyilvánvaló, „hogy a pártcsalád komoly nyomás alá került a Soros-hálózat tevékenységét illetően, hiszen a Fidesz néppártból kizárását szorgalmazó Human Rights Watch Soros-pénzből működik”.

Úgy gondolja,  Magyarországot és a Fideszt el akarják távolítani az illegális bevándorlás útjából. Végül annyit elárult, figyelembe fogják venni a Velencei Bizottság véleményét, abból viszont nem engednek, hogy „Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni”.

Az ATV a Külügyminisztériumot is megkérdezte, létezik-e a CDU vagy a Néppárt részéről bármiféle elvárás a Fidesz felé a bennmaradás érdekében, amire mindössze azt a nem túl bőbeszédű választ kapták, hogy „nem”.