Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Perrel kell kihúzni a Külügyből, hogy mire költik a magyar adóforintokat a tengerentúlon

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fővárosi Törvényszékhez kénytelen fordulni az Átlátszó, miután a Külgazdasági- és Külügyminisztérium továbbra sem árulja el, mire költi a magyar adófizetők pénzét Washingtonban a hivatalosan a magyar kultúrát promotáló Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű alapítvány.

Az MFNA 2015-ben arra kapott megbízást a magyar államtól, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát, kapcsolatot tartson az amerikai magyarokkal, illetve erősítse a két ország kapcsolatait. A szervezetről azt is tudni lehet, hogy vezetői ezer szállal kötődnek Arthur J. Finkelsteinhez, a néhai republikánus politikai stratégához, aki tavaly nyáron bekövetkezett haláláig a Fidesznek is dolgozott. Az elmúlt három évben – elvileg a fenti célokra – több mint kétmilliárd forintot költhettek el az Egyesült Államokban.

Kép: Magyar Foundation of North America Facebook

Ám, hogy a gyakorlatban pontosan mivé vált ez a nem kevés pénz, azt az Átlátszó korábban közérdekű adatigényléssel sem tudta kihúzni a Külügyből. A portál azokat az éves egy éves számlaösszesítő dokumentumokat szerette volna megkapni, amelyet az MFNA állít össze arról, hogy kinek és mit fizetett ki. Kétszeri próbálkozásába került az Átlátszónak az, hogy a Külügyminisztérium legalább egy nemleges válaszra méltassa őket:

Szijjártó Péter minisztériuma az  Infotv.  30.  §  (7)  bekezdésének  első  mondatára hivatkozva tagadta meg a portál kérését,  vagyis  azon  szabály  alapján,  hogy  „[a]  közfeladatot  ellátó  szerv  gazdálkodásának  átfogó,  számlaszintű,  illetve  tételes  ellenőrzésére  irányuló  adatmegismerésekre  külön  törvények  rendelkezései  irányadók.”

Így tehát az Átlátszónak nem maradt más választása – miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság sem reagált még ez ügyben benyújtott panaszukra -, mint hogy kiperelje a Külügytől az adatokat.

Az Átlátszó szemfülességének köszönhetően ugyanakkor a nullánál valamivel több tudásunk van arról, hogy mire mentek el MFNA-re testált adóforintok. Igaz, ezek csak egy kis szeletét képezik a teljes költésnek, és nem is túl naprakészek: az alapítvány által az Egyesült Államokban beadott adóbevallások nyilvánosak – ezek azonban csak két évvel azután válnak azzá, hogy beadták azokat az adóhivatalba. Így tehát a szervezet létrehozása óta eltelt időszakból a 2014-es és a 2015-ös után most már a 2016-os költések is kisilabizálhatóvá váltak.

Magyar Foundation of North America 2016 tax report

Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online. Easily share your publications and get them in front of Issuu’s millions of monthly readers.

Az Átlátszó által feldolgozott és közzétett dokumentum tanúsága szerint az MFNA összesen 138 millió forintot költött az alapítvány jogászra, könyvelőre, reklámra, PR-ra, közösségi médiára, banki és irodai költségekre; konferenciaszervezésre és kutatásra pedig 84 millió forint ment el. Az adóbevallásból az is látszik, hogy a szervezet bevételei továbbra is egyetlen forrásból származnak: a magyar államtól.

Ami viszont ennél érdekesebb, hogy a 2016-ra Magyarországtól kapott 612,4 millió forintból az MFNA csak 238 millió forintot költött el, a többi a számláján maradt. A 2016-os támogatási összeget a támogatási szerződése szerint az alapítványnak 2017. február 28-ig kellett elköltenie, azaz a pénz több mint felét a tavalyi év első három hónapjában költötték el. Ám a 2017-es év elejére még ez a tetemes összeg sem volt elég: a Külgazdasági- és Külügyminisztérium 2017. március 20-án aláírt szerződésmódosítást, melynek értelmében további 134 millió forintot utalt ki az alapítványnak, amit 2017. április 30-ig kellett elkölteniük.

A legnagyobb kérdés tehát az – ezért is perel most az Átlátszó -, hogy mire költött az MFNA 2017 első négy hónapjában  több mint félmilliárd forintot.

 

A tényleges kifizetésekre tehát nem, csak a Külügy által az Átlátszónak korábban, 2016 februárjáig érvényes alapítványi tevékenységekről készült beszámolókra hagyatkozhat az, aki tudni szeretné a választ a fenti kérdésre. Ez alapján az MFNA feladatai közé tartozik:

  • nyilvános szereplési lehetőségek megteremtése magyar méltóságok számára
  • együttműködés amerikai-magyar szervezetekkel
  • ösztöndíjak biztosítása magyarok számára
  • Hungarian Scholar ösztöndíj-program
  • magyar származású zenészek bemutatása az Egyesült Államokban
  • jelenlét a közösségi médiában
  • diaszpóra közösségek közötti kapcsolattartás erősítése
  • „Hungary, Ronald Reagan and Winning the Cold War” című könyv kiadása, magyarra fordítása
  • „Lehetőségek konferenciájának” megrendezése Washingtonban

Az Átlátszó cikkében megjegyzi ugyanakkor, hogy ha mindezek a programok megvalósultak volna, akkor annak nyoma kellene, hogy legyen az MFNA honlapján vagy Facebook-oldalán, ám ezekről a rendezvényekről szinte semmiféle információt nem találtak. Miközben közösségimédia-menedzsmentre 33 milliót költött 2016-ban az MFNA, az általa szervezett 2016 februári eseményekről készült fotók közül csak néhányat, és csak hónapokkal később, júliusban tettek ki a Facebookra. Az alapítvány YouTube-csatornáján mindössze négy videó van, a legfrissebbet több mint egy éve töltötték fel.

A „Hungary, Ronald Reagan and Winning the Cold War” című könyvnek nem találták nyomát sem az MFNA közösségmédia-oldalain, sem az interneten. Emellett arra sem utal semmi az Átlátszó szerint, hogy a „Lehetőségek konferenciája” megvalósult volna.

(Forrás: Átlátszó)