Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy év alatt 100 milliárddal tolta meg a nagyvállalatokat a kormány

Ez a cikk több mint 5 éves.

E hónap elején töltötték fel a  a kormány.hu-ra az egyedi kormánydöntésen (EKD) alapuló készpénztámogatások legújabb összesítését – hívja fel a figyelmet a 24. hu. Legutóbb tavaly áprilisban készítettek hasonló, az elmúlt 15 évre vonatkozó listát, azóta a táblázat szerint újabb 99,5 milliárd forintot ítéltek oda nagyvállalatoknak.

Ez azért számít kiugróan nagy szubvenciónak, mert a megelőző 14 évben összesen 320 milliárd forintnyi támogatást osztottak ki, ehhez képest az egy év alatt ilyen célra elköltött majdnem 100 milliárd hatalmas összegnek számít.

 

Korábban itt írtunk arról, hogy hogy a multi-ellenes propaganda mellett valójában kifejezetten baráti politikát folytat a kormány a nemzetközi nagyvállalatokkal szemben, akik – elsősorban a nevetségesen olcsó munkaerőköltségnek (munkabérnek) köszönhetően – elképesztő profitot termelnek Magyarországon, és a vállalati adóktól sem kell tönkremenniük. Ebbe a sormintába illenek a legújabb EKD-számok is, azzal az apró kiegészítéssel, hogy a mostani egyedi támogatások valamivel jobban érintik a magyar nagyvállalatokat is – persze leginkább azokat, amelyek valamilyen módn rés.

A 24.hu megjegyzi, hogy tisztán magyar hátterű cég először 2007-ben kapott támogatást, tavaly tavaszig (azaz 11 év alatt) összesen 19-nek jutott az apanázsból, ehhez képest az utóbbi egy év alatt már 12 támogatás jutott magyar cégekre.

Ezzel együtt a legnagyobb megítélt egyedi támogatásokat tekintve nagyot nem változott a magyar cégek helyzete: az EKD-s toplista nem módosult tavaly tavaszhoz képest, a kapott egyszeri támogatásokat nézve továbbra is vezet a Mercedes, mögötte az Apollo Tyres, a Hankook Tire, az Audi Hungária, majd ismét a Mercedes.

Kiemelten támogatták ugyanakkor Mészáros Lőrinc keményítőgyárát: az új kedvezményezettek között volt a felcsúti expolgármeseter tulajdonában álló Visonta Projekt Kft. (amit azóta Viresol Kft.-re kereszteltek), 6,2 milliárd forintos összeggel, 250 új munkahely vállalása mellett.

Mészáros Lőrinc és Varga Mihály a Visonta Projekt indulásakor. Fotó: Viresol Kft. Facebook

Ez azt jelenti, hogy több mint 25 millió forintot adott az állam a baráti milliárdosnak minden új munkahelyért,és ezzel a legdrágább EKD-s munkahelyteremtések közé került a keményítőgyári beruházás.

Ennél drágább az új támogatások közül csak az Alföldi Tej Kft. munkahelyteremtése volt, egy főre 26,6 millió forint – mutatott rá a 24.hu.

 

(Forrás: 24.hu)