Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cannes-ban idén is fontos ügyek mellett álltak ki

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Cannes-i Filmfesztivál sem maradt ki a sorból: ahogy az utóbbi időben megszokhattuk, ismét fontos kiállások helyszíne volt a vörös szőnyeg.

A sort rögtön a zsűri idei elnöke, Cate Blanchett színésznő nyitotta, aki egy 82, a filmiparban dolgozó nővel vonult némán – azért ennyien, mert a fesztivál 71 éves történelme során összesen ennyi női rendező által rendezett filmet mutattak be. És a tendencia egyébként idén se volt más: a hivatalos programban 21 film szerepelt, ebből mindössze hármat rendezett nő.

A Cate Blanchett által vezetett tiltakozáson egyenlő fizetést és azonos megbecsülést követeltek a filmiparban dolgozó nőknek, de természetesen kitértek a szexuális zaklatásokra is – ami Cannes-ban azért különösen fontos téma, mivel Harvey Weinstein több nőt is zaklatott itt.

A szexista Hollywoodról itt írtunk korábban.

Külön fontos megemlíteni, hogy a fesztiválon kampány is indult, amelyben a résztvevők figyelmét arra hívták fel, hogy hogyan viselkedjenek, emellett pedig segélyvonal is indult, ahol az esetleges áldozatok és szemtanúk jelentkezését várták. Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős francia államtitkár pedig azt nyilatkozta, bár konkrét számokat nem tud mondani, de a fesztivál kezdete óta futottak már be hívások a segélyvonalra.

És nem ez volt az egyetlen fontos kiállás.

Tartottak csendes megemlékezést a gázai támadás áldozataira emlékezve a Palesztin pavilonnál, sőt, az egyik film bemutatója közben Manal Issa, libanoni színésznő egy „Állítsuk meg a gázai támadást!”  („Stop the Attack on Gaza!”) feliratú, saját készítésű táblát emelt a magasba.

Spike Lee rendező pedig nagydíjat kapott az amerikai rasszizmusról szóló filmjével, amely igaz történeten alapul, és a Ku Klux Klánról szól, emellett pedig külön is felszólalt Trump elnöksége ellen, mivel véleménye szerint az, hogy korunkban a rasszizmus újra egyre erőteljesebben van jelen Amerikában, az Trump hozzáállásának is köszönhető. Spike Lee külön kiemelte az elnöknek a charlottesville-i tragédia után tanúsított magatartását, amikor  nem ítélte el a rasszista indíttatású támadás elkövetőit.

A fesztiválon a francia filmiparban tapasztalható rasszizmus ellen is felszólaltak, 16 színésznő vonult fel a vörös szőnyegen, hogy felhívják a problémára a figyelmet. Állításuk szerint nem egyszer előfordult már velük, hogy azzal szembesültek, fekete nőként nem kaphatnak „komoly” szerepeket, de az is megesett már, hogy azt kérdezték, beszélnek-e „afrikaiul”. A tiltakozó színésznők könyvet is jelentettek már meg, „Being black is not my job” (Feketének lenni nem a foglalkozásom) címmel.

Címlapkép forrása: flickr.com