Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kúria kimondta, jogtalanul rúgtak ki egy ellenzéki politikust politikai nézetei miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Zaveczki Tibor 2014-ben indult egyéni jelöltként Miskolcon az MSZP-Együtt-DK és a Miskolc Lokálpatrióta Egyesület támogatásával, ezt követően rúgta ki egy önkormányzati cég, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. azzal az indokkal, hogy az ellenzék színeiben indult a választásokon. Négyévnyi pereskedést zárt le a Kúria csütörtökön meghozott ítélete, mely kimondta, Zaveczkit hátrányos megkülönböztetés érte politikai nézetei miatt – derült ki a Hír TV adásából.

Zaveczki 2014 októbere előtt a közmunkások munkavezetőjeként dolgozott a miskolci önkormányzatnak. Határozott idejű szerződése volt, melyet kirúgása előtt már kétszer is meghosszabbítottak. Zaveczki szerint ez bizonyította, hogy nem amiatt rúgták ki, mert elégedetlenek lettek volna a munkájával.

Amikor rákérdezett, hogy miért rúgják ki, őszinte választ kapott: mert ellenzékiként nemkívánatossá vált a fideszes városvezetés számára. A beszélgetésről Zaveczki hangfelvételt készített, ennek köszönhető, hogy sikeresen perelte be korábbi munkáltatóját.

– „Azzal követtem el a hibát, hogy én ki is nyilvánítottam, hogy ellenzéki vagyok?

– Nyilván ez is számít, ez egyértelmű. Nem vagy hülye, tehát ez egyértelmű.

– Ha nem indultam volna ellenzéki színekben, hanem fideszes színekben, vagy egyáltalán nem indultam volna, akkor én maradhattam volna?

– Szerintem igen.”

– hangzik el a hangfelvételen.

Az ügy kirobbanása után az önkormányzati cég belső vizsgálatot indított, de nem meglepő módon, a vizsgálat során mindent rendben találtak. Eközben nyilvánosan igyekeztek Zaveczkit befeketíteni, azt híresztelték, nem jó munkaerő. A volt képviselőjelölt emiatt nem talált új munkát, hitelt kellett felvennie, hogy folytathassa főiskolai tanulmányait.

Zaveczki először az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, ahol egy éves vizsgálat után megállapították, tényleg politikai nézetei miatt rúgták ki az ellenzéki politikust. Volt munkáltatója ezek után a Munkaügyi Bíróságra vitte az ügyet, de ott is Zaveczkinek kedvező ítéletet hoztak. A munkaügyi perrel párhuzamosan Zaveczki sérelemdíjas pert is indított, melyet szintén megnyert, ezért az önkormányzati cégnek 500 ezer forintos kell neki kifizetnie.

„Ebben az országban nem szabad csendben maradni. Ha tudjuk azt, hogy igazunk van, akkor el kell mondani a véleményünket, ki kell állni a saját igazunkért és végig kell vinni,” – nyilatkozta Zaveczki az ítélettel kapcsolatban a Hír TV-nek.