Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nehéz szülés volt, de világra jött az olasz koalíciós szerződés

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bemutatta a tervezett koalíciós szerződést pénteken a márciusi olasz parlamenti választásokon győztes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a szélsőjobboldali Liga. A vázlatos kormányprogram prezentálása komoly előrelépésnek számít a kormányalakítással több mint két hónapja bajlódó pártok számára, azonban a miniszterelnök személyéről még mindig nem született megállapodás.

A két párt ígéretéhez híven véleményezteti a párttagokkal és a szavazókkal a dokumentum szövegét. Az M5S szokása szerint internetes szavazásra bocsátja saját online platformján a Ligával tető alá hozott kormányszerződést: a mozgalom regisztrált szavazói péntek este nyolc óráig mondhattak véleményt a 30 pontos, mintegy hatvan oldalas programról, amelyet a két párt a következő öt év alatt kíván megvalósítani. A Liga pedig a hétvégén az olaszországi utcákon felállított szavazópontokon várja az embereket, hangsúlyozva, hogy más pártok szimpatizánsai is voksolhatnak igent vagy nemet mondva az M5S-Liga programra.

Az M5S-Liga szerződését Matteo Salvini és Luigi di Maio, a Liga, illetve az M5S vezetője is megosztotték saját közösségi oldalukon. A dokumentum a korábbi balközép kormány nyugdíjreformjának eltörlését és jelentős családtámogatási kedvezményeket ígér, valamint kétkulcsos adórendszer bevezetését tervezik – ebben a kérdésben tehát az M5S álláspontja kerekedett felül, miután a Liga egykulcsos adóval kampányolt.

Az M5S által szorgalmazott, az elemzők szerint a kampány során is az egyik csodafegyvernek bizonyuló alapjövedelem összegét havi 780 euróban szabják meg: maximum két évig fizetik, és közmunkához kötik.

Az új kormány tervei között szerepel az állampolgári jogon járó nyugdíj bevezetése is. A büntetőjog szigorítására, a ténylegesen letöltendő börtönévek emelésére törekednek. Nem csak a nemi erőszakot, hanem a lopást és rablást is szigorúbb börtönnel akarják büntetni.

Az M5S-Liga a hivatalos miniszteri csapat mellett döntéshozási hatáskörrel rendelkező „árnyékkormány” felállítását is tervezi .

A programból eltűnt az euróövezetből való kilépés terve, amely egy korábbi vázlatban még szerepelt.

A Liga az EU-szerződések újratárgyalását szorgalmazza. Ami a migrációt illeti, fel akarják gyorsítani a félmillióra becsült illegális bevándorló kiutasítását, tovább szigorítanák az olasz kikötők használatát a Földközi-tengeren mentést végző civil szervezetek hajói számára. A szerződés kitér a romatáborok felszámolására, az olaszországi muzulmán mecsetek működésének szigorítására.

A kormányprogram részleges adósságelengedést szorgalmaz úgy, hogy az olasz államnak ne kelljen visszafizetnie az Európai Központi Banktól felvásárolt olasz államkötvényeket. Ennek összegét korábban 250 milliárd euróban határozták meg.

Az M5S-Liga a csődbe jutott Alitalia olasz légitársaság megmentését is tervezi, szabályozza a kötelező oltásokat is, és új minisztériumot állít fel a fogyatékkal élők segítésére.

A kormányfő személyének ügyében a két pártot Sergio Mattarella államfő hétfőn várja, ekkorra fény kell derüljön a miniszterelnök nevére is.

A hírek szerint Luigi di Maio és Matteo Salvini szünet nélkül egyeztet a közösen kiválasztandó kormányfőről. Úgy tudni, Di Maio és Salvini is lemondott a kormányfőségről, de mindkettőjüknek tetsző  harmadik személyt még nem sikerült találni.

A koalíciós szerződés szövegének létrejötte azért is komoly fejlemény az olasz kormányalakítás folyamatában, mert Sergio Mattarella államfő öt, kudarcba fulladt kormányalakítási konzultációs kör után május 7-én még arról beszélt, hogy a pártok közötti megállapodás hiányában szakértői kormányt nevez ki, amely decemberig vezetheti Olaszországot. Május 9-én végül a Ligával pártszövetségben induló Forza Italia vezetője, a korábbi miniszterelnök, Silvio Berlusconi beleegyezett, hogy a Liga és az 5 Csillag kormányt alakítson az ő pártja részvétele nélkül is, ezzel kaptak zöld utat a tárgyalások.