Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kórházi adósságok tizedét ki lehetett volna fizetni abból a pénzből, amit Balog Zoltán jutalomként szétosztogatott

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csak mondom: a Magyar Államkincstár adatai szerint 2018. március 31-re az egészségügyi intézmények 27 milliárdos tartozást halmoztak fel.

Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét egyszer már elbúcsúztattuk – elég sajnálatos, hogy nem akkor hallottunk róla utoljára. A 24.hu írta meg, hogy Balog még a választások előtt kiszórt némi pénzt, több mint 2000 munkatársának fejenként átlagosan több mint 2 millió forintos bónuszt juttatott, amivel még a szintén távozó Lázár Jánosra is rávert néhány kört (az exkancelláriaminiszter ugyanis „csak” 642 dolgozóját jutalmazta meg).

Félreértés ne essék: az sosem baj, ha egy munkaadó jutalmazza a munkavállalóit a kivételesen jó munkáért!

De nézzük meg gyorsan, miért is volt ennyire bőkezű Balog. A 24.hu közérdekű adatigényléssel tudta meg, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozói az uniós támogatáslehívások felpörgetéséért kaptak 4,268 milliárd forintnyi bónuszt – magyarán azért járt a fejenként 2 milliós jutalom, hogy minél több uniós támogatást hívtak le.

Két programról van egyébként szó, az emberierőforrás-fejlesztési operatív programról és a rászoruló személyeket támogató operatív programról, és elég jól dolgozhattak a kollégák, mivel egészen pontosan

2.680.412.320 forintot fizettek ki jutalomként összesen 2068 dolgozónak.

Csak viszonyításképp: az egészségügyi intézmények idén az első negyedév végére már 27 milliárdos adósságot halmoztak fel (ez az az adósság, amit év végén a magyar kormány mostanában lenulláz, hogy aztán a kórházak halmozhassák újra), és leginkább azért érdemes idecitálni, mert jól mutatja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó ágazatokban mekkora problémák vannak, méghozzá folyamatosan.

Balog Zoltán miniszterként ezen ágazatok egyikében sem teljesített túl jól – hacsak az uniós források leszipkázását nem számítjuk ide. Az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra, a család- és ifjúságpolitika, az egyházak, a civil szervezetek, a sport és a kultúra területén is óriási hiányosságok vannak (mondjuk tény, hogy stadionok épülnek halomszámra, a magyar emberek egészsége, és ezzel párhuzamosan sportolási szokásai azonban továbbra is tragikusak).

Ezért bár nyilván demogógnak tűnhet, hogy a minisztérium dolgozóinak jutalmait vetjük össze pont a kórházak adósságaival, ám azért az minimum elgondolkodtató, hogy miközben a tárca az elmúlt években csekély erőfeszítéseket tett azért, hogy például a egészségügyi dolgozók, a mentősök, a pedagógusok vagy akár a szociális munkások életkörülményein javítson, olyan jutalmakat osztogat házon belül, amelyek az elvégzett munkához képest is kirívóan magasnak számítanak. És ha ehhez hozzávesszük, hogy vajon az a rengeteg lehívott uniós pénz vajon milyen célra megy – hát, akkor sem lehetünk igazán bizakodóak

(via 24.hu, címlapkép: MTI/Sóki Tamás)