Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egészségügyi dolgozók szerint nem mond igazat Balog Zoltán a béreikről

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nyílt levélben fordult a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez. A levélre, melyet január 24-én küldtek el a szakszervezetek, továbbra is választ várnak. A szakszervezetek szerint Balog és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár nem mondanak igazat akkor, amikor az egészségügyi szakdolgozók és orvosok béremeléseiről beszélnek.

A nyílt levél szerint a minisztérium által most közölt adatok (pl. az orvosok 754,000 forintos bére) egyáltalán nem egyezik sem a hivatalos bértábla adataival, sem pedig a KSH által közölt átlagbérek szintjével.

A január végén keltezett, most a FESZ által a Facebokk-oldalukon is nyilvánosságra hozott levélben az aláírók, Soós Adrianna FESZ elnök, és Kusper Zsolt a MOMSZ elnöke arra kérik Balog Zoltánt, tájékoztassa őket arról, hogy „a béradatok miért nincsenek összhangban” ezekkel a számokkal.

Az egészségügyi szakdolgozók szervezetei arra is felhívják a figyelmet, Balog miniszternek a Magyar Idők kormánypárti napilap hasábjain közölt adatai szerint egy OKJ-s mentőápoló 2016 szeptember és 2017 november közötti bére 248,350 forint, holott a hivatalos bértábla szerint csak 162,404 forint járna nekik. Hasonlóan, Balog úgy nyilatkozott a cikkben, hogy húszéves mentőápolói gyakorlattal jelenleg nettó közel 300,000-et lehet keresni, holott valójában az illetmény 187,000 forint körül mozog.

A szakszervezetek ezért újfent korrekcióra, illetve a Balog által használt adatok forrásának megadására kérik a minisztériumot.

A Mérce január végén már beszámolt arról, hogy a FESZ 15 pontos követeléscsomagot juttatott el Orbán Viktor miniszterelnökhöz január végén, amelyre választ várnak, és amely beható módon rendezné az egészségügyben fennálló strukturális bérproblémákat. Rendezésre vár a 2016 végi béremelésből kimaradó védőnők, közösségi ápolók helyzete is.

Balog miniszter a héten is különböző, hangulatjavító intézkedésekkel próbálja leszerelni a mentősök elégedetlenségét is. Ígért például az Országos Mentőszolgálatnál tett látogatása alatt felújított mentőállomásokat, új, 40 ezer forintos egyenruhákat, korszerű új mentőautókat, és folyamatos bérrendezést is.

A mentőápolók, és szakszervezetük azonban azt mondják, mindezek egyelőre csak bejelentések szintjén létező dolgok. A Hír TV Látótér című műsorában, több, neve elhallgatását kérő dolgozó is arról beszélt, az esetkocsik felszereltsége továbbra is elmaradott, szinte egyáltalán nincs szabadidejük a munakerőhiány miatt, bérpapírjukon pedig továbbra sem érzékelnek lényegi változást.

Kusper Zsolt, a MOMSZ igazgatója osztja ezeket az aggodalmakat. A televíziónak azt mondta, az ígéretek ellenére a „feszültség egyre csak nő” a testületben, és szerintük valódi megoldást talán csak egy tervezett sztrájk jelentene.

(FESZ – Facebook, Hír TV // Címoldali kép: MTI, Bartos Gyula)