Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ez béremelés? A szociális dolgozók az elmúlt 8 év igazi vesztesei.

Ez a cikk több mint 6 éves.

7 év alatt mindössze 5,8 százalékkal nőtt a szociális dolgozók bére – számolta ki az Mfor.hu. Vagyis pont annyival, amennyivel 2016-ban a minimálbér emelkedett. Ez a növekedés nominálisan mindössze

4867 forintos pluszt jelent, így 2017-ben átlagosan az itt dolgozók 88 589 forintot vihettek haza.

Alapvetően is borzasztóan nagy probléma, hogy a szociális szférában dolgozókról egész egyszerűen elfelejtkezik a kormány. De ha onnan nézzük, hogy a KSH adatai szerint 2010 és 2017 között az országos átlag nettó kereset 48 százalékkal, vagyis 65 ezer forinttal növekedett, akkor különösen fájdalmas az ágazatban dolgozók semmibe vétele.

További probléma, hogy bár az elmúlt években alacsony volt az infláció, de 2010 és 2012 között a világválság hatására 4-5 százalékos infláció volt, az Mfor.hu számításai szerint így a 2010 és 2017 közötti időszakra kumulált átlagos pénzromlási ütem 19,1 százalékos volt.

Ami a „béremelések” ellenére is annyit jelent, hogy 2017-ben a szociális dolgozók keresete jóval kevesebbet ért, mint 2010-ben.

Azt nem lehet mondani, hogy az ágazatban dolgozók nem küldenek vészjelzéseket. Legutóbbi petíciójukra Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár olyan választ küldött, amelyben egyetlen kérdésre sem válaszolt érdemben, de válaszaiból levezette, hogy a kormányzati intézkedések

„jelentősen növelik az ágazatban dolgozók megbecsültségét, mind a bérviszonyok, mind a munkafeltételek javulását eredményezik.”

Azt persze tudjuk, hogy ha a szociális dolgozók béréről van szó, Czibere államtitkár képes a számok ellenében is mesés helyzetet vizionálni, csakúgy, mint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki ugyancsak a szavak szintjén tud a helyzet javulásáról beszélni:

„már nem a kilátástalanság, a perspektívanélküliség jellemzi a szociális munkát, mint korábban.”

Csakhogy szavakból nem lehet megélni.

(Via Mfro.hu, címlapkép: MTI/Nemes János)