Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit kormány egy év után végre megvizsgálja, miért nem vették komolyan Grenfell-toronyház lakóinak aggodalmait

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tüntetést tartottak hétfőn a 2017-es Grenfell-tűzvész túlélői és az áldozatok hozzátartozói a brit parlament épülete előtt. A demonstráción résztvevők arra szólították fel a kormányt, hogy sürgősen távolítsák el az ország több száz toronyházáról azt a fajta gyenge minőségű, erősen gyúlékony szigetelőburkolatot, amely a tavalyi, több tucat ember életét követelő tragédia idején is lángra lobbant.

A tiltakozók néma vonulással érkeztek a parlamenthez, ahol beszédeikkel a kormány felelősségére, és a jelenleg is a rossz állapotú burkolattal ellátott toronyházakban lakó, túlnyomórészt nehéz anyagi körülmények között élő emberekre leselkedő veszélyre hívták fel a figyelmet. A felszólalók rámutattak, hogy a magasházak jelentős része szintén halálos csapda, amelyek közül sok tűzoltó-berendezéssel sincsen felszerelve.

Anglia-szerte jelenleg 306 olyan, 18 méternél magasabb toronyház van, amelyet a Grenfell-toronyéhoz hasonló, a hatósági tűzbiztonsági teszten megbukó alumínium kompozit lemezekkel szigeteltek. A rossz szigetelés problémája több tucat magánlakás mellett 54 olyan háztömböt is érint, amelyekben szociális bérlakások vannak. A teljes körű szigetelés csere költségei a becslések szerint 1 milliárd fontra rúgnának.

A kormány álláspontja ebben a kérdésben ezidáig abban merült ki, hogy a főbérlőkre mutogatott, és az ő felelősségi körükbe utalta a rossz szigetelőburkolat kicserélését. Sok toronyháznál az albérlők közti jogi vitába fulladt bele a felújítás, akik nem tudtak az anyagi terhek elosztásában.

A tragédia óta eltelt 11 hónapban már többször kiverte a biztosítékot a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak körében az, hogy a brit kormány mosta kezeit az ügy kapcsán. Egy, a tüntetőkkel vonuló újságíró tweetjében például arra mutat rá, hogy miközben London ikonikus épületét, a Big Bent 60 millió fontból renoválják,  a Grenfell-torony romjainak jövője még mindig bizonytalan.

Mindeközben pedig a Guardian információ szerint a Grenfell-tűzvészt túlélők közül 72 háztartás még mindig hotelszobákban kényszerül lakni, 64-en pedig még ideiglenes szállásokon tengődnek.

Bár az ominózus szigetelőanyag hatóságilag történő betiltása még várat magára, a kiégett torony helyrehozásában segédkező Vilmos herceg mellett most maga a kormány is tett kisebb lépéseket Grenfell-ügyben.

Theresa May brit miniszterelnök a nyilvánosság és az áldozatok hozzátartozói nyomásának engedve, létrehozott egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy a házban élő szegény, egykori gyarmatokról származó családok a kerületi közösségben betöltött szerepét vizsgálja.

Például azt, hogy a kerület konzervatív vezetése miért nem figyelt aggodalmaikra az épület felújításával kapcsolatban.

Arra a kérdésre is választ keresnek, hogy hogyan engedélyezhették egy veszélyes, gyúlékony szigetelőanyag használatát, de vizsgálni fogják a tűzoltóság és a mentők reakcióját is a tűz bejelentését követően.

A vizsgálat első szakasza május 21-én kezdődik a szemtanúk, túlélők, rokonok, tűzoltók és mentősök meghallgatásával. A második szakasz, ami az előzményekre koncentrál, várhatóan decemberben kezdődik.

(Címlapkép: Theresa May brit miniszterelnök Damel Carayol festőművésszel a Grenfell-tűz túlélőinek meglátogatása közben 2018. május 11-én. Forrás: Twitter)