Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A franciák elsöprő többsége szerint Macron kormányzása a gazdagabbaknak kedvez

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nincsenek elragadtatva a franciák Emmanuel Macron kormányzati teljesítményével, de valódi kihívóval jelen pillanatban nem rendelkezik – állapította meg az a kutatás, amelyet a politikus elnökké választásának egyéves évfordulójára készített a párizsi politikatudományi kutatóközpontnak (CEVIPOF).

Emmanuel Macron (Fotó: Wikipedia)

Az MTI párizsi tudósítójának beszámolója szerint

a franciák többsége (55 százalék) negatívnak, 45 százaléka pedig pozitívnak ítéli meg az egy évvel ezelőtt elnökké választott Emmanuel Macron politikáját.

Az április 25. és május 2. között 13 540 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a tavaly tavaszi kampányában a jobb- és baloldal meghaladásával kampányoló Macront a franciák egyértelműen jobboldalinak tartják. Erről tanúskodik az is, hogy

a megkérdezettek 76 százaléka szerint politikája a jobb helyzetben lévőknek kedvez.

Macronnak ugyanakkor sikerült megtartania magát a centrumban, legnagyobb támogatottsága saját pártján, a Köztársaság Lendületben névre hallgató táboron belül a legmagasabb (93%), emellett a centrista és jobbközép alakulatok választóinak többsége is támogatja őt.

A Jean-Luc Mélenchon által vezetett radikális baloldaliak és a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Front támogatói ítélik meg legnegatívabban Macron teljesítményét: előbbiek 78, utóbbiak 85 százaléka utasítja el a macroni politikát.

A megkérdezettek elsősorban Emmanuel Macron szociális politikájával (munkanélküliség, egészségügy, oktatás, adópolitika) elégedetlenek, ám a külpolitika és a terrorizmus elleni harc területén tett lépéseiről elismerően nyilatkoznak.

Jean-Luc Mélenchon (Forrás: MathieuMD / Wikimedia Commons)

A választási kampányban a politikus óriási reformokat ígért, és az elmúlt egy évben valóban rengeteg konfliktust generált a munkavállalói jogok elleni támadásaival, az oktatási rendszer átalakításával, legutóbb pedig a vasúti közlekedés reformjával idézett elő tiltakozásokat. A vasúti reformot azonban, a felmérés szerint, a választópolgárok többsége támogatja.

De mégis nagyon sokan elégedetlenek a reform hevületével, gyorsaságával: megkérdezettek 49 százaléka szerint túl sok a reform és lassabban kéne azokat végrehajtani, 13 százalékuk szerint viszont gyorsabban kéne haladni a reformokkal, míg 38 százalék elégedett a jelenlegi ritmussal.

Ezzel összefüggésben 55 százalék véli úgy, hogy a kormány túlságosan tekintélyelvű és nem hagy elég időt az egyeztetésekre.

A tavalyi elnökválasztások egy éves évfordulójára tegnap is többezres tömeg vonult Párizs utcáira, hogy tiltakozzon Macron politikája ellen. De tüntetésekre került sor más városokban, például Toulouse-ban és Bordeaux-ban is. A párizsi tüntetést szervező François Ruffin, Mélenchon mozgalmának, a Lázadó Franciaországnak (La France Insoumise) a parlamenti képviselője a héten rámutatott, Macron demokratikus választáson lett elnök, de a demokrácia nem jelenti azt, hogy most öt évig mindenkinek be kell fognia a száját, az embereknek igenis joguk van felelősségre vonni a hatalmat.

Macron legerősebb kihívója jelenleg Mélenchon maga, ám a CEVIPOF tanulmánya felhívja a figyelmet, hogy a megkérdezettek csupán 14 százaléka gondolja úgy, jobb elnök lenne a mostaninál.

(MTI / The Guardian)