Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vádat emeltek az Orbán-interjút átíró szerkesztő ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Információs adat megsértésének bűntette miatt emeltek vádat az ellen a szerkesztő ellen, aki 2016 decemberében – akkor még az egyik Fejér megyei lap munkatársaként – meghekkelte Orbán Viktor karácsonyi interjúját.

Bizonyára sokan emlékeznek az ominózus esetre, amikor is a megyei lap hasábjain olyan mondatokat sikerült végül nyomtatásban is miniszterelnök szájába adni, mint:

„Kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket.”

Vagy:

„Az ápolónők bérét emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik.”

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a vádlott négy dunántúli megyében öt napilapot megjelentető kiadónál dolgozott, felelős szerkesztőként. A férfi maga is használta azt a belső számítógépes rendszert, amelynek segítségével a kiadói csoporthoz tartozó szerkesztőségek a napilapokat szerkesztették, majd a kész lappéldányt a nyomdának elküldték.

A Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks-lapcsaládba tartozó megyei napilapok központi cikkeiért – mint amilyen a szóban forgó Orbán-interjú is volt – a veszprémi szerkesztőség arra kijelölt munkatársai feleltek.

A vádirat szerint a lapszámok koordinálásáért felelős vádlott 2016. december 23-án, a kora délutáni órákban, kizárólag tájékoztatásként kapta meg a miniszterelnöki interjú szövegét, azaz egy olyan szerkesztői szerepkörben dolgozott, akinek papíron eleve csak rábólinthatott az anyagokra.

A cikket a központi szerkesztő még délután a Fejér megyei, a dunaújvárosi és a Vas megyei lapok megfelelő oldalaira bemásolta. A tartalmat azonban a lapcsoport számítógépes rendszerének aktuális használói – így a vádlott is – valamennyien láthatták, így tudta négy helyen módosítani a szöveget.

A vádemelés nem mellesleg egy nappal azután történt, hogy az interjú megjelentetését követően a Fejér Megyei Hírlaptól kirúgott alkalmazottak közül ketten megnyerték a kiadó Mediaworks ellen indított munkaügyi és kártérítési pert.

A Büntető Törvénykönyv szerint az, aki információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat(márpedig a vádemelés erre hivatkozva történt), akár három év szabadságvesztést is kaphat.

(ugyeszseg.hu, via Index)