Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felejthető volt az ellenzéki majális felhozatal

Ez a cikk több mint 5 éves.

A választás után 3 héttel nem túl rózsás a helyzet egyik ellenzéki pártnál sem, ami a majálison való szereplésükön is erősen érződött. Szinte minden párt tisztújítás előtt áll, így mindenki elég szedett-vedett felállásban, általában színpad, elnökség és beszédek nélkül igyekezett valamit produkálni.

A DK-nál például elmaradt az elmaradhatatlan városligeti Gyurcsány-beszéd, helyette inkább sajtótájékoztatót tartottak Rákospalotán, mivel a kerületben a polgármester, Hajdu László mandátumot szerzett a választáson – ahogy ő fogalmazott, „ez a kerület Európára szavazott”. Kiemelte, miközben május 1-je a munka ünnepe, Magyarországon nagyon magas a munkanélküliség, sok a közmunkás, sokan pedig inkább külföldön dolgoznak már.

Az LMP is foghíjasan, Szél Bernadett és Hadházy Ákos társelnökök nélkül majálisozott a Gellért-hegyen, ahol 4 párttaggal folyt a beszélgetés. Demeter Márta, frakcióvezető-helyettes szerint Magyarországon rendkívül korrupt rendszer alakult ki, és ugyan „fejétől bűzlik a hal”, azért a „helyi kiskirályokat” sem szabad figyelmen kívül hagyni. Csárdi Antallal, Schmuck Erzsébettel és Vágó Gáborral végül arra a megállapításra jutottak, konkrét problémákat kell megfogalmazni, megjeleníteni a parlamentben, és konkrét megoldásokat kell rájuk ajánlani, hogy a helyi közpénzköltéseket is ellenőrizni tudják. Csárdi szerint az állampolgárokban fel kell ébreszteni a  tudatosságot, ami ha sikerül, elsöpörheti a NER-t.

Az MSZP-nél is felváltotta a színpadot és a beszédeket egy sátor és a fórum-hangulat. Ami még furcsábban vette ki magát, az az, hogy  a szövetséges Párbeszéd csak félig-meddig volt jelen a városligeti helyszínen, mivel a hivatalos rendezvényét az MSZP-től külön, a Római-parton tartotta meg, mivel Szabó Tímea kitartóan kampányol az ide tervezett mobilgát ellen. Az MSZP rendezvényén az elnökségre bejelentkező Kunhalmi Ágnes az összefogásról beszélt, ami szerinte az egységes, erős baloldal alapja.

Az egyetlen igazi politikai megmozdulás a Momentum 1000-1500 fős tüntetése volt, ahol legalább beszédek is elhangzottak. Ők a jövőben leginkább a választópolgárok aktivizálására fektetik a hangsúlyt, legyen szó a propagandamédia visszaszorításáról, a választópolgárokkal való diskurzusról, vagy a helyi ügyekben való aktív részvételről. Érdekes fordulat volt, hogy Fekete-Győr belátta, a Momentum eddig azt kommunikálta, csak egy generációhoz szólnak, ezért meghirdette a kiegyezés politikáját, melynek lényege, hogy kortól (és bármi mástól) függetlenül bárkit szívesen fogadnak köreikbe.

A Jobbik pedig 2004 óta először nem tartott majálist, mert nem volt miből. Az Állami Számvevőszék által kirótt 660 millió forintos bírság még mindig terheli a pártot, tartalékaikat pedig valószínűleg a kampányra fordították, így nem maradt forrás a majálisra.

(Címlapkép: MTI)