Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Önkormányzati választás, új ellenzék, propagandamédia – tüntetett a Momentum

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Momentum május elsejei tüntetést tartott, a menet a Szabadság térről a Kodály köröndre vonult, ahol elsőként Cseh Katalin, elnökségi tag szólalt fel. A korábban szülész-nőgyógyászként dolgozó Cseh felhívta a figyelmet: minden hatodik magyar gyermek külföldön születik meg, ám a külföldre költöző emberek nem léteznek a hatalom számára. Kényelmetlen nekik a puszta létezésük, és mindenki, aki nem dől be nekik.

A kormány éppen arra játszik, hogy a kritikusok ne legyenek útban, lépjenek le külföldre, égjenek ki, vagy hagyják abba a politizálást. Arra buzdít, ne féljen senki, maradjon itthon mindenki és dolgozzon tovább.

„Én a szerelmemnek szeretnék gyereket szülni és nem Orbán Viktornak vagy a kormányának!” – reflektál Orbán Viktor demográfiai célkitűzésére.

Gyetvai Viktor, a diáktüntetések szervezője második felszólalóként szembesítéssel kezdett: ugyan történtek elég komoly csalások, beleértve a Fidesz médiafölényét és a kormánypropagandát is, ezt a választást akkor is a Fidesz-KDNP nyerte. Felhívta a figyelmet, hogy szembe kell nézni azzal, mit rontott el az ellenzék.

Szerinte ellenzéki egységre van szükség, hogy a tisztességtelen választási rendszerben győzni lehessen. Ehhez hiteles tagokra és az állampolgárokra is szükség van:

nem várhatjuk a messiást, nem lehet a kormányt 10 millió ember helyett néhány emberrel leváltani. Arra buzdít, szervezzenek az emberek dmonstrációkat, beszélgessenek ismerősökkel – azokkal is, akik a Fideszre szavaztak, és segítő kezet kell azoknak is nyújtani, akik kiszolgáltatottságuk miatt szavaztak a Fideszre.

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke nem a Fidesz által ellopott milliárdok miatt dühös leginkább, hanem a milliók miatt, akik elhitték a Fidesz propagandáját. Ugyanis a propagandamédia az egyetlen információforrás sokaknak, akiknek a lakhelyére alig érnek el független tv-k, rádiók vagy lapok. Úgy véli, a propagandagépezettel szemben csak közösen lehet fellépni,

ezért arra kér mindenkit, támogassa a szabad médiát, utalja el a jövedelme 1%-át független médiumoknak, illetve nyomtassa ki a Momentum szamizdatját, majd vigye el egy-egy faluba havonta egyszer.

„Állj fel a fotelből és kezd el terjeszteni a valóságot” – mondja.

Meglepetésvendégként Márki-Zay Péter is felszólalt, ám nem mondott beszédet, csak elfogadta a Momentum kérését, hogy „köszöntse” a tüntetőket. Fontosnak tartja, hogy a Momentum egy olyan párt, amely nyitott az együttműködésre a jobb és a baloldal felé is. Aktív pártról van szó, ami a közösség életét cselekedetekkel is jobbá teszi. A héten egy újraválasztott országgyűlési fideszes képviselőtől kapott egy jószándékú figyelmeztetést: a jobboldali média támadni fogja őt.

Szerinte azonban nem a személye ellen, hanem az összefogás ellen szól ez a támadás. Figyelmeztet: aki az összefogás mellett akar kiállni, azt támadni fogják.

Az utolsó felszólaló, Fekete-Győr András szerint április 8-án bebizonyosodott, hogy két Magyarország létezik. Az ellenzék legnagyobb hibája pedig az, hogy nem volt jelen a másik Magyarország életében. Úgy gondolja, nem szabad lesajnálóan beszélni a Fidesz-szavazókról, meg kell érteni, milyen problémák foglalkoztatják a vidéki falvakban élőket és meg kell mutatni, hogy van más választás, mint a Fidesz.

Feltette a kérdést: hogyan tovább? A válasz pedig a következő: alapjaiban új ellenzékre van szükség, mert a jelenlegi ellenzék nem tud változást elérni, változás nélkül pedig veszít Magyarország.

Szerinte cselekvő, aktivista politizálásra van szükség. Jelen kell lenni az emberek életében  helyben, ehhez viszont emberekre van szükség.

Ezért arra buzdít, minél többen csatlakozzanak a Momentumhoz, várnak mindenkit pártszimpátiától függetlenül. Fekete-Győr emellett fontos önkritikát is megfogalmazott: belátták, a Momentum eddig azt éreztette, hogy csak egy generációhoz szólnak – és ez az ő hibájuk.

Ezért kihirdette a kiegyezés poltikáját: nem számít, hogy jobb vagy baloldali gondolkodású, idős vagy fiatal emberek csatlakoznak hozzájuk, sőt, még politikusokat is szívesen látnak.

Szerinte ha a két Korea képes volt megbékélni, mi is képesek vagyunk összefogni. A következő egy év a 2019-es európai parlamenti és az önkormányzati választások fényében arról fog szólni számukra, hogy járnak faluról-falura és atomonként bontják le a Fidesz uralmát, ebben pedig szívesen fogadnák a Magyar Kétfarkú Kutya Párt segítségét is, mivel ők már bizonyították, hogy a cselekvés mekkora erővel bír.

Ha visszanéznétek a tüntetést, itt megtehetitek:

Címlapkép: MTI / Marjai János