Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bekeményít az EU?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Financial Times értesülései szerint véget érhetnek a bőséges évek Magyarország és Lengyelország számára: az Európai Bizottság olyan javaslatról tárgyal szerdán, amely minden tagállamban az igazságszolgáltatás függetlenségéhez kötné az EU-s támogatások kifizetését – írja a hvg.hu. Emellett pedig hétfőn „tisztázó beszélgetésre” hívta Orbán Viktort a Fidesz Európai Parlamenti pártja, az Európai Néppárt, mivel aggasztónak tartják a Magyarországon kiépült illiberális demokráciát.

Az EU-s támogatások befagyasztásáról szóló javaslat ötlete valószínűleg főként német és francia liberális csoportok nyomására született és minden valószínűség szerint kifejezetten a magyar és lengyel kormány antidemokratikusnak ítélt lépéseit hivatott megfékezni. Mindkét ország ellen folyamatban van az EU eddig legszigorúbbnak tartott büntetése, a hetes cikkely aktiválása, de valószínűleg se Magyarország, se Lengyelország ellen nem tud majd érvénybe lépni, mivel egyetlen tagállam vétója is megakadályozhatja – márpedig a lengyel és a magyar kormány már biztosították egymást kölcsönös támogatásukról ebben a kérdésben. Ezt a problémát hidalhatná át az új rendelet.

A javaslat értelmében a támogatásoknak csak átmeneti befagyasztásáról lenne szó, amely elvileg „motiválná” a tagállamokat a demokratikus normák betartására. Továbbá „ha egy országban az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya miatt nem látják biztosítottnak a források megfelelő ellenőrzését, akkor a tagállami – vagy regionális – hatóságok helyett Brüsszel koordinálhatja a pénz elosztását” – írja a hvg.hu. Ugyanakkor viszont

nem érintené az Erasmushoz hasonló EU-s programokat, mivel a cél nem az, hogy a tagállam polgárait büntessék kormányaik döntései miatt.

A rendelet aktiválását többségi szavazáshoz kötnék, ezzel elkerülve a mostanában gyakran problémaként felmerülő vétózást (Magyarország legutóbb csütörtökön okozott nagy nemzetközi felháborodást azzal, hogy megvétózott egy az illegális bevándorlás megakadályozása szempontjából fontos EU-Afrika megállapodást).

A Telegraph-nek egy nem megnevezett kelet-európai diplomata aggályait fejezte ki az új javaslattal kapcsolatban. Szerinte felmerül annak a veszélye, hogy a rendelet ad hoc módon helyezne nyomást szuverén kormányokra.

„Ki mérné fel és milyen alapon, hogy mennyire független egy tagállam igazságszolgáltatása?” – teszi fel a kérdést a  Telegraph forrása.

Mindenesetre Orbán meghallgatásra rendelésével együtt kezd nagyon egyértelművé válni, hogy az EU többi tagjának fogy a türelme a magyar kormány viselkedésével és a magyarországi állapotokkal szemben. Kérdés, hogy lesz-e a fogyatkozó türelemnek valódi  következménye?