Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Városliget Zrt. szerint joggal ütötték ki a Ligetvédőt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Megszólalt a Városliget Zrt. a Ligetvédők szerda esti, a városligeti Rondón zajló faátültetés elleni tiltakozó akcióján történt erőszakkal kapcsolatban. Mint ismert, a helyszínen a Valton nevű cég biztonsági őrei rárontottak a bejelentett tüntetésen demonstráló Ligetvédőkre, akikkel szemben több esetben erőszakot alkalmaztak, az egyikőjüket pedig szó szerint kiütötték.

A Városliget Zrt. közleménye eljutott a Magyar Narancshoz, amelyben a cég „arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazhatóságával” és a civilek kezdeményező magatartásával magyarázza meg a szerda este történteket:

„A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy eddig és a jövőben is csak a jogszabályoknak minden szempontból megfelelő eljárást tart elfogadhatónak valamennyi, a projekttel kapcsolatos tevékenység során és elítél bármely erőszakos, önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetet. Erre természetesen alvállalkozóinak is nyomatékosan felhívta a figyelmét.

A Városligetben régóta ismert, kis létszámú, politikai motivációjú tiltakozók a korábbi évek során számtalan bűncselekményt, szabálysértést és provokációt követtek már el a garázdaságtól a rongálásig, súlyos anyagi károkat okozva beruházónak. Az elmúlt hetekben szintén a Néprajzi Múzeum építési területét határoló kerítést törték be több helyen, míg tavaly év végén a Városliget Zrt. német partnerének speciális faátültető gépét rongálták meg olyan súlyosan, hogy csak elhúzódó, jelentős költségekkel járó procedúrával tudták kijavítani. A Városliget Zrt. minden alkalommal feljelentést tett.

A Személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény rendelkezései értelmében arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazható abban az esetben is, ha erőszakos, provokatív támadás éri a biztosított területet vagy eszközt.Ugyanakkor a demonstrálók és a biztonsági személyzet cselekedeteinek kivizsgálása az arra hatáskörrel és illetékességgel bíró rendőrség feladata.

Tegnapi napon a Ligetvédők kevesebb mint egy tucat főt számláló, ismert, garázda csoportja immáron rutinszerűen erőszakosan megtámadta a Városliget beruházásain dolgozó alvállalkozókat, a Néprajzi Múzeum építési területének bejáratát lezárva akadályozták a munkálatokat, illetve a mozgó nehézgépjárművekre megpróbáltak felkapaszkodni és megrongálni azokat vascsövekkel, illetve láncokkal. Az indulatok ezt követően szabadultak el.  A Városliget Zrt. természetesen jogszabályi keretek között mindenki véleménynyilvánítási szabadságát tiszteletben tartja, ugyanakkor valamennyi erőszakos cselekménytől elhatárolódik és elítél, kövesse el azt tiltakozó, vagy a Liget Budapest Projekt munkálataiban közreműködő alvállalkozó.

A tiltakozások apropóján fontos megegyezni, hogy Városliget Zrt. a park megújítása során mindent megtesz azért, hogy valamennyi egészséges fát megtartson, a betegeket kezelje és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával újjászülessen a park teljes növény- és állatvilága.”

A közlemény alapján a Városliget Zrt. tehát szabályos eljárásnak tartja egy közterületre bejelentett demonstráció szétverését, és a magáncégek biztonsági őreinek részéről erőszak alkalmazását civilekkel szemben.