Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felszámolják a Ligetvédők a tábort, innentől csak járőröznek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mivel egyre aktívabban zajlanak a Liget Projekt kivitelezési munkálatai, a Ligetvédők arra a döntésre jutottak, hogy nem tartanak fenn tovább állandó tábort a Városligetben, helyette dinamikusabb működésre váltanak.

Az aktivisták eddig is rengeteg szabálytalanságot dokumentáltak és juttattak el a hatóságokhoz, közelményük szerint most ezt a tevékenységet szeretnék még inkább erősíteni, ezért folyamatos járőrözést terveznek.

Lapunknak nemrég már előrejelezték a most következő „kritikus időszakot”, ami további idős fák teljesen szakszerűtlen átültetésével, majd elpusztulásával járhat. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az építési területek köré „erődrendszereket” épített ki a parkban, ezért kénytelenek az előbb említett járőröző taktikát bevetni.

A Ligetvédők immáron több mint két éve próbálják megakadályozni, hogy a Városligetet múzeumi negyeddé alakítsák. Ezidő alatt számtalan atrocitás érte őket, kezdve a biztonsági szolgálat kopaszaival való sokszor tettlegességig fajuló konfliktussal egészen odáig, hogy az év elején valaki rájuk gyújtotta az egyik tábort.

Helyszíni jelenlétük csak egy része a tevékenységüknek, amit rengeteg háttérmunka alapoz meg. Amellett, hogy számos fát megmentettek a kivágástól, vagy szabálytalan átültetéstől, folyamatos dokumentációjuknak hála több száz eljárás van folyamatban, ám ők is belátják, ez még mindig nem elég a történelmi park tönkretételének megakadályozásához.

„A jogállam leépült, a hatóságok pedig együttműködnek a fennálló hatalommal.”

– írják. Ám továbbra is hisznek abban, hogy a hatalommal szemben most még nagyobb szükség van a civil ellenállásra – ezért is próbálják hatékonyabb akciókban hasznosítani azt az energiát, amit eddig a táboruk fenntartásába fektettek.