Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eltávolítják a fákat a tervezett Néprajzi Múzeum területéről, a Ligetvédők szerint kritikus időszak következik

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szerdán felpörögtek a Városligetben az események: a tervezett Néprajzi Múzeum területére az idős fák áttelepítéséhez szükséges gépeket szállítottak. A fákhoz a Ligetvédők szerint egyelőre nem nyúltak, de a következő napokban erre is sor kerülhet. Eltávolításukkal egy fontos akadály hárulna el a tervezett Néprajzi Múzeum építkezésének megkezdése elől. Az áttelepítésekre szerdán nem került sor, de a napokban vélhetően elvégzik a munkálatokat.

Az új Néprajzi Múzeum tervei; kép: Liget Budapest Projekt

A városligeti Rondó és a Dózsa György út közé tervezett Néprajzi Múzeum területén egy valóságos erődítménnyel vették körül a munkaterületet. A palánkokon belül áll még néhány idősebb fa, amely még az építkezések útjában áll. A Ligetvédők szerint ezeknek az évek óta tervezett áttelepítését kezdték volna meg szerdán.

Az aktivisták  szerda reggel arra lettek figyelmesek, hogy s területre nagyobb erőkkel vonultak biztonsági őrök, akik általában a zavartalan munkavégzést szokták biztosítani.

Elmondásuk szerint este a Liget Budapest projekt kertészeti előkészítéséért felelős Opitz Zrt. egy markológépe is megjelent, ennek a körbekordonozott munkaterületre jutását a Ligetvédők egy ideig a kapukat ülősztrájkkal békésen blokkolva akadályozni tudták. A kiérkező rendőrök azonban eltávolították őket, a markoló pedig bejutott a munkaterületre.

A délelőtt folyamán a Ligetvédők egy másik csoportja és biztonsági őrök közt sor került dulakodásra is.

A Mércének nyilatkozó Ligetvédő, Székely Balázs úgy tudja, a tereprendező munka nagy részét már elvégezték, és ők arra számítanak, hogy „kritikus időszak következik”, a napokban felpörögnek az események. Amennyiben nem sikerül megakadályozni, sor kerülhet a – számításuk szerint négy – útban lévő idős fa átültetésére, ez után pedig megkezdődhet az építkezés érdemi része.

A Ligetvédők szerint az idős fák átültetése egyébként az alkalmazott módszerrel nem is lehetséges, és a fák el fognak pusztulni, miután kiemelik őket. Amint arra korábban Bardóczy Sándor és más tájépítészek is felhívták a figyelmet, a megfelelő előkészítés és időzítés nélkül ezeknek a fáknak az átültetése valójában egy nagyon drága fakivágás. Moldován László, az LMP Budapest 5. választókerület képviselőjelöltje a 24.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta, itt is erről van szó: vegetációs időszakban szinte reménytelen a sikeres átültetés, a Fidesz kétharmados győzelmét követően azonban feltételezték, hogy hamarosan elvégzik az átültetést.

A Néprajzi Múzeum épülete a tervek szerint 2021 nyarára lesz kész.