Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabálytalan faátültetést akadályoznak a Ligetvédők a Városligetben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Újra szakszerű előkészítés nélkül kezdett faátültetésbe a Városliget Zrt. a Ligetben. A 9 óra körül a helyszínre érkező Ligetvédő aktivisták felmásztak az egyik munkagépre, és blokkolják annak működését. Így próbálják megmenteni a fákat.

Fotó: Ligetvédők

A Vakok kertje helyén akar sportpályákat kialakítani a Városliget Zrt., ezért faátültetésbe kezdett. Csakhogy a faátültetéseket egy kezelési folyamatnak kell megelőznie, hogy a fák elpusztulása nélkül sikeres legyen a művelet, ez pedig most a helyszínen nem történt meg.

Ezért a Ligetvédők több aktivistája felmászott a faültető gépre, amely így nem végezhet munkálatokat. A rendőrség nagy erőkkel van jelen, és biztosítja a helyszínt.

A Ligetvédők a Mércének azt állították, hogy felesleges ezen a helyszínen sportpályákat építeni, és így a fák átültetése is felesleges művelet. Állításuk szerint még a Városliget Zrt. által megbízott tájépítész is azt javasolja, hogy más helyen építsék fel a sportpályákat.

11:38 Elkezdték a rendőrök leszedni a munkagépre láncolt aktivistákat. A terület körül tüntetők szerint ezt annak ellenére teszik, hogy a tűzoltók nem javasolták az intézkedést.

13:30 – Most már lassan öt órája, hogy aktivisták odaláncolták magukat egy faátültető géphez. A rendőrség jó ideje próbálja leszedni őket, de eddig nem járt sikerrel.

13:45 – Kihívták a ligetvédők a mentőket, mert a rendőrök nem hajlandók betakarni a munkagéphez láncolt embereket. Sőt a ligetvédők állítása szerint korábban a rendőrök levették róluk a takarókat, amik melegíthettek volna az aktivistákat.

A kiérkező mentősök újra betakarták a tiltakozó aktivistákat.

Végül körülbelül 7 órát voltak az aktivisták a gépeken odaláncolva. Miután a tiltakozás befejeződött, a munkagép elromlott, így nem tudott folytatódni a faátültetés.

Munkatársaink a helyszínen vannak, amint újabb esemény történik frissítjük a cikket.