Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTA is elítéli a Figyelő Soros-listáját

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miután Orbán Viktor kijelentette, 2000 fős zsoldoshadsereg dolgozik Soros Györgynek a magyar kormány ellen, a Figyelő című hetilap listát készített az általuk Soros György beépített ügynökeinek tartott emberekről. Az utóbbi napokban egyre többen fejezik ki felháborodásukat, és egyben szolidaritásukat a listára felkerülők mellett.

Tegnap a Magyar Tudományos Akadémia tette közzé állásfoglalását az üggyel kapcsolatban, mely szerint az elnökség elfogadhatatlannak tartja „a magyar történelemben különösképpen rossz emlékű, ártó listázások gyakorlatát.”

A listán az MTA hazai és nemzetközi megbecsülésnek örvendő élő és már elhunyt tagjai és köztestületi tagjai, köztük a magyar és nemzetközi tudomány kiemelkedő képviselői is szerepelnek, mint Soros György spekulánsai.

A napokban az ELTE hallgatói és oktatói, a CEU, az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, Parti Nagy Lajos és sok más intézmény és magánszemély fejezte ki nemtetszését a listával kapcsolatban.

A Figyelő „hisztériának” és „aggódáscunaminak” nevezte a felháborodást és jelezték, ha valaki szeretné, hogy levegyék, lekerül a listáról.

Persze ez sovány vigasz azok számára, akiknek a neve ott virít a nyomtatott kiadás 2 oldalas listáján Soros György arca mellett.

Akadtak olyanok is, akik jelezték a lapnak, megtisztelve éreznék magukat, ha felkerülhetnének a listára, így az új jelentkezőkkel bővített végleges lista tegnap készült el.

Legutóbb Csaba László, a CEU tanára – aki szintén szerepel a listán – nyilatkozott az üggyel kapcsolatban: „kimondottan büszke vagyok rá, hogy valaki észrevette, hogy dolgozunk” – mondta a közgazdász, aki szerint az lenne a minimum, hogy a főszerkesztő lemond egy ekkora botrány után, de egy következmények nélküli országban élünk, így ez nem történik meg.

A TASZ és a Helsinki Bizottság jogsegélyt ajánl azoknak a listán szereplő személyeknek, akik jogi útra terelnék az ügyet. Szerintük az eset megítélése jogilag nem egyszerű, mivel más egy közszereplő és egy irodai alkalmazott esete, ahogy más az elhunyt személyek örököseinek jogérvényesítési lehetősége is, de mindenképp indítható személyiségi jogi per. Május 2-ig fogadják a jelentkezőket.