Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

TASZ: Ez nem egy lista, ez egy büszke közösség, ami a szabad Magyarországért dolgozik

Ez a cikk több mint 6 éves.

Amikor meglátod a neved a Figyelő listáján, többféle érzés vetekszik benned egymással. Először nevetsz, aztán dühös leszel, aztán kicsit meg is ijedsz.

A cikk a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) blogján jelent meg. A szerző, Szeles András a TASZ munkatársa, aki kollégáival együtt szerepel a Figyelő által április 12-én közölt „Soros-zsoldos” listán, amelyről itt és itt írtunk.

Nálunk a TASZ-ban nagyon különböző élethelyzetben lévő munkatársak dolgoznak. Mást jelent egy ilyen listára felkerülni a háromgyerekes családanyának vagy családapának, mást jelent éppen az első gyerekét váró nőnek, és mást a harmincas évei elején járó független fiatalnak. Ennek megfelelően mást jelent dühösnek lennünk és megijednünk is. De túl az első riadalmon, egymásra mosolyogva az irodában mindannyian ugyanúgy és ugyanannyira vagyunk büszkék a munkánkra, amit a magyar állampolgárokért végzünk.

Az ilyen listázások a történelemkönyvekben végzik, a legsötétebb lapokon. Amikor legutóbb a Jobbik részéről Gyöngyösi Márton listát akart készíteni a zsidó származású parlamenti képviselőkről, akkor még a Fidesz is tiltakozott ez ellen. Ma ott tartunk, hogy a kormánypárt szellemi műhelyeiben készülnek listák független civilekről.

Olyan embereket listáznak, akik áldozatos munkát végeznek Magyarországért, sokszor az állam feladatait is átvállalva. Büszkén vállaljuk azokat az értékeket, amikért nap mint nap dolgozunk a TASZ-ban és remek kollégákkal a többi felsorolt szervezetben. Az egyenlőség, szabadság és demokrácia értékeiért síkra szállóknak a történelemben sokszor volt fenyegetés és megfélemlítési kísérlet a válasz erőfeszítéseire. Ez minket csak megerősít abban, hogy szükség van ránk.

Az elmúlt nyolc év során számos kísérletet tettünk arra, hogy figyelmeztessünk a háborús retorika, a megosztottság fokozásának veszélyeire. Számos alkalommal kértük a kormányt, a jobboldali véleményvezéreket arra, hogy felelősségük tudatában ne szítsanak gyűlöletet. Úgy látjuk, hogy mindez hatástalan volt. Ezért jogvédő szervezetként azt látjuk feladatunknak, hogy biztosítsuk munkatársainkat, az ügyfeleinket arról, hogy maradunk és megvédjük szabadságukat.

Büszkék vagyunk az elért eredményeinkre, büszkék vagyunk arra, hogy azokért dolgozunk, akiknek sokszor a mi ingyenes jogi segítségünk jelenti az utolsó esélyt az állam túlkapásaival szemben. Büszkék vagyunk azokra a családokra, akik velünk küzdenek azért, hogy visszakapják szegénység miatt elszakított gyermekeiket. Büszkék vagyunk azokra a fogyatékossággal élő emberekre, akik velünk küzdenek, hogy önállóan élhessenek. Büszkék vagyunk azokra a szülőkre, akik ott akarnak lenni gyermekük mellett a kórházban, amikor a legkiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek, és ehhez a mi segítségünket kérik. Büszkék vagyunk azokra, akik leleplezik a visszaéléseket, akik felszólalnak az igazságtalanság ellen. Büszkék vagyunk rá, hogy mi a tudásunkat a jogi védelmükre használhatjuk.

Mi jogvédő szervezetként a mindenkori hatalom túlkapásait és mulasztásait listázzuk 24 éve kitartóan. Bárhogy fenyegetnek minket, jövőre 25 évesek leszünk. Szellemiségünket, az elveinket nem lehet eltiporni. Ne a listát lásd, hanem azt a büszke és szabad közösséget, ami érted is dolgozik.

Címlapkép: tasz.hu