Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Egyesült Államok, egyetemek és NGO-k is tiltakoztak a listázás ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Csütörtök reggel óta a Figyelő magyar állampolgárokat listázó cikke áll a nyilvánoság középpontjában. A lap állítása szerint olyan emberek szerepelnek, akik benne vannak „Soros 2000 fős zsoldos-hadseregében”. Valójában a listán szereplőket az Open Society Foundations által támogatott szervezetek  honlapjáról másolták ki, köztük számos konzervatív, korábban a Fidesszel szimpatizáló értelmiségi szerepel, és még arra sem ügyeltek, hogy ne kerüljenek fel rá elhunytak nevei.

Az elmúlt két napban számos reakció érkezett az elmúlt napokban a Figyelő listázájára, ezeket szedtük össze.

Büszke érintettek és hozzátarozók

Számos érintett, és hozzátartozó is nyilatkozott a lista kapcsán.

Chikán Attila az első Orbán-kormány gazdasági minisztere Hír TV-s interjújában el is érzékenyült, amikor Kornai János, egykori tanára neve került elő, aki szintén szerepel a listán. Chikán a rendszerváltás környékén közreműködött annak az ösztöndíjrendszernek a létrehozásában, amelynek segítségével számos Fidesz-politikus is külföldön tudott tanulni, és elmondta, szerinte enélkül az ország a jelenleginél is rosszabb állapotban lenne. Hasonlóan nyilatkozott az ATV-n László Csaba közgazdász, a CEU igazgatósági tagja, aki szerint

„a listán nagyon tiszteletreméltó magyar emberek vannak, akik mögött nagyon komoly teljesítmény áll”.

Hanák András, a listán szereplő, 21 éve elhunyt Hanák Péter fia az Indexen tette közzé nyílt levelét, amiben azt írja, testvérével büszkék arra, hogy apjuk – aki 1991-ben a CEU történelemtudományi tanszékének egyik alapítója volt – szerepel a listán. A történész fia azt írja, édesapjuk két listán szereplő elhunyt, Ernest Gellner és Tóth István György társaságában néhanapján szellemként látogat vissza a földre.

„Abban bíznak, hogy lesznek még olyan idők, amikor a ráció és az ember tudatalatti és azon túli képességei ismét egységes és egészséges szellemet alkotnak; amikor a szabadság, egyenlőség és testvériség ideáljai mint valóban törékeny jószágok ismét visszatérnek ebbe a régióba.”

– írja a neves történész fia.

Egyetemek és civil szervezetek tiltakoznak

A Soros György által alapított CEU még csütörtökön reagált a listázásra. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora szerint „egy kirívó megfélemlítési kísérlet”-ről van szó, amely „veszélyes az akadémiai szabadságra, és így a teljes magyar tudományos életre.” Elfogadhatatlannak nevezték, hogy a Soros György által támogatott szervezetek munkatársait a lap „zsoldosnak” nevezi, és a civil szervezetek megfélemlítése ellen is tiltakoznak. Az egyetem egyben azt is kijelentette, elkötelezett amellett, hogy Budapesten maradjon, és arra kéri a magyar kormányt, hogy az általa támasztott feltételek teljesítése után tegye lehetővé az egyetem maradását.

A Dr. Lánczi András által vezetett Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszéke is elítélte a listázást, és szolidaritását fejezte ki a listán szereplőkkel.

Péntek délután az ELTE Alkotmányjogi tanszéke is nyilatkozatot tett közzé facebook-oldalán. Azt írják, a listázás a diktatorikus rendszerek sajátja, és tiltakoznak kollégiáik „szakmai tevékenységét politikai alapon ítéljék el”.

Számos a cikkben említett jogvédő, és korrupcióellenes szervezet is állást foglalt, így a Menedék, az Amnesty International és a Magyar Helsinki Bizottság is. A Társaság a Szabadságjogokért a Mércén írta meg, hogyan gondolkodnak a listázásról. A civil szervezetek kiemelték, hogy a lajstromozás a legsötétebb történelmi időket idézi, illetve hogy büszkék a munkájukra, és nem hagyják magukat megfélemlíteni.

Az USA elítéli a listázást

Péntek délelőtt az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is jelezte, elítélik a Figyelő listázását.

„Civil társadalom = hétköznapi emberek, akik azért dolgoznak, hogy jobbá tegyék az országukat. Az Egyesült Államok elítéli a Figyelő kísérletét arra, hogy megfélemlítse ezeket az állampolgárokat.”

A Figyelő egyébként tegnap délutáni cikkében „hisztériának” és „aggódáscunaminak” nevezte a reakciókat, és jelezték, hogy a lista önkéntes alapú: aki nem szeretne rajta lenni, azt leveszik, aki fel szeretne kerülni, annak szintén teljesítik a kívánságát. Többen jelezték ugyanis, hogy megtisztelve éreznék magukat, ha felkerülhetnének az illusztris listára.

A kormánylap persze ezzel a gesztussal azt is beismerte, hogy random módon listázza a közellenségnek kikiáltott állampolgárokat.