Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Élő adásban küzdött könnyeivel Chikán Attila, miután felkerült a Soros-zsoldos listára

Ez a cikk több mint 6 éves.

Chikán Attila az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, az MTA tagja volt Kálmán Olga vendége a Hír Tv Egyenesen című műsorában, miután rákerült a Figyelő Soros-zsoldos listájára.

Chikán a műsorban elmondta, szerinte teljesen egyértelmű, hogy ez a lista negatív üzenetet hordoz a rajta szereplők számára. Szerinte zavarodott a kormányzat és a lista is, hiszen nem nagypolitikai szereplők, hanem kutatók, vagy olyan egyetemi tanárok vannak rajta, akik egyszerűen csak elmondják a véleményüket azokról a történesekről, folyamatokról, amelyek az országban zajlanak. De e zavarodottság mellett, a lista szerinte nagyon is fenyegető.

Majd amikor arról beszélt, hogy neki Kornai Jánossal egy listára kerülni mindig dicsőség, a volt miniszternek könnyeivel kellett küzdenie. Chikán egyébként Kornai egyik tanítványa.

Chikán nem számított arra, hogy rákerül a listára, és ez szerinte azért történt, mert a CEU igazgatósági tagja.

A közgazdász elmondta azt is, ő a rendszerváltás előtt került kapcsolatba Sorossal, amikor azokat az ösztöndíjakat szervezte, amivel a jelenlegi kormány több tagja is nyugatra mehetett tanulni. Szerinte az akkori ösztöndíjasok és a külföldön elsajátított tudás hazahozása nélkül rosszabbul állnánk, mint most. Pont ezért Soros György megjelenése szerinte jelentős erőforrás volt a magyar társadalomnak a rendszerváltás idején, ezt félretenni most nem erkölcsös.

A közgazdász elmondta, Orbánék 90-es években szerzett tapasztalatai arra vezették a kormánypártot, hogy erőszakosabb hatalomgyakorlással valósítsák meg nemzetjobbító céljaikat. Chikán szerint ezekről a célokról lehet vitatkozni, de az eszközök, amelyeket ehhez használnak, erkölcstelenek.