Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Abban bíztunk, senki nem néz minket” – hírhamisításról is vallottak a köztévé munkatársai a Guardiannek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kormányzati direktívákról és tudatos hírhamisításokról számoltak be a brit Guardiannek az MTVA munkatársai. A lapnak a közmédia több munkatársa beszélt arról, hogyan használja a Fidesz a közmédiát arra, hogy a politikai üzeneteinek megfelelő atmoszférát alakítson ki: menekültellenes hangulatot, veszélyérzetet keltsen. A közmédia munkatársai azt is megerősítették, hogy az eszközök közt a tudatos hírhamisítás is szerepel.

A balközép lapnak név nélkül nyilatkozó MTVA munkatársak arról beszéltek, hogy az MTVA a kampányban a menekültekkel és bevándorlókkal kapcsolatos negatív hírekre összpontosított, bűncselekményekkel és terrorizmussal hozva összefüggésbe az Európába érkezőket.

Az egyik dolgozó a választást megelőző napon történt münsteri gázolás közmédiás feldolgozását hozza fel példaként.

„Ilyesmit még az MTVA-nál sem tapasztaltam korábban, nyilvánvaló hazugság volt.”

Emlékeztetőül, a Fidesz-média, közte a közmédiával, iszlamisra terrorcselekményként számolt be a münsteri gázolásról, azt követően is, hogy a német hatóságok közölték, semmilyen körülmény nem utal terrorizmusra, az elkövető pedig egy Jens nevű német férfi. Másnap az is kiderült, felsőbb utasításra történt a hírhamisítás.

Az újságírók arról is beszéltek, hogyan kapja az utasítást olykor közvetlenül kormányköröktől a közmédia szerkesztősége. Az Orbán Viktorral kapcsolatos híreken dolgozó munkatársak a hírfeldolgozásban használatos kulcsszavakat tartalmazó listát kapnak, és az is előfordul, hogy a szerkesztő telefont kap valahonnan, és szó szerint diktálja az újságíróknak, mit kell megírni.

A Guardian újságírója egy a munkatársaknak véletlenül továbbított levelezésbe is betekintett.

A levélfolyamban a miniszterelnöki stáb utasításait továbbítják egy az egyben a közmédia munkatársainak, egy Gulyás Mártonnal, egy meg nem nevezett „zöldpárti” képviselővel és egy egyetemi professzorral szemben folytatot karaktergyilkossági kampány keretében. Egy másik  levelezésben Soros György lejáratásának módját adja utasításba a miniszterelnök stábja.

Az egyik újságíró azt mondta a brit lapnak, az elmúlt időszakban többen azzal nyugtatták a lelkiismeretüket, hogy úgysem nézi senki a közmédiát, de mára belátták, hogy ez naiv elgondolás volt, és nagyon is van hatásuk a közvéleményre.

A Guardiannek nyilatkozó munkatársak azt mondták, az igazság és a tisztesség okán szólaltak meg, és úgy tudják, több munkatárs tervez felmondani a választási eredményt követően.

(Guardian)