Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes sajtó szerint Jens, a migráns hajtotta végre a münsteri „terrortámadást”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Délután a németországi Münsterben egy férfi egy belvárosi étterem teraszára hajtott egy furgonnal, megölt három embert, 20 embert megsebesített, majd végzett magával. Azt, hogy terrortámadás történt, az első órákban nem zárták ki a hatóságok, de fél 8 körül közölték, a támadást feltételezhetően egy bizonyos Jens R., rajna-vesztfáliai, pszichés problémákkal küzdő német férfi követte el, és semmi nem utal arra, hogy terrortámadás történt volna. Csakhogy ez a fideszes sajtót nem zavarta.

A hirado.hu-n sokáig a Münsteri merénylet: a német sajtó szerint egyértelműen bevándorlók állnak a háttérben címen futott a történet, ami persze egy pillanatig sem volt igaz: az Afd-közeli sajtó persze migránsozott, de a fősodratú, minőségi lapok a hivatalos közlésekre támaszkodtak, amelyek az esti órákig ugyan nem zárták ki a terrortámadást, de nem is állították, hogy ilyesmi történt volna.

A hirado.hu egy idő után korrigált, jelenleg a hatóságok közlését is leírják, majd hosszan magyarázzák, miért jogos, hogy sokan terrorizmust sejtenek: így tehát mégiscsak megoldották a közmédiánál, hogy egy nem-terrorcselekményről úgy számolnak be, hogy az iszlamista terrorizmusról beszélnek. A sztori lejjebb is került a címoldalon, helyét a Rettegnek a migránsokbandáktól Svédországban cikk vette át az oldal tetején.

A 888 is kitett magáért, jelenleg ez található az oldalon:

A cikk azt emeli ki, hogy terrortámadásként kezelik az esetet a hatóságok, és a rajna-vesztfáliai Reinische Postra linkel, a cikk címe: A belügyminiszter nem következtet iszlamista háttérre. A 888-cikk korábban született, mint hogy fény derült volna az elkövető hátterére, G. Fodorék mindenesetre nem vették a fáradságot, hogy kijavítsák a „tévedést”. Hivatalos meg persze sosem volt, hogy terrortámadás történt volna, ez szimpla hazugság.

Az Origo még pofátlanabbul tolja: frissítették a „bevándorlástól” és „terrorizmustól” hemzsegő, és az egy évvel ezelőtti, stockholmi merényletet felidéző cikküket az újabb információkkal, csak éppen szelektíven. Elfelejtették például megemlíteni, hogy az illető német és Jensnek hívják, ahogyan arról sem adnak hírt, hogy a tartományi belügyminiszter közleménye szerint semmi nem utal iszlamista háttérre. Arról írnak inkább, hogy „10 ezer olyan migráns él Németországban, aki erősen szimpatizál a dzsihadizmussal”.

Valójában egyelőre nem tudni, áll-e politikai motiváció a támadás mögött, de a késő esti órákban kiderült, a német rendőrség szélsőjobboldali motivációk után is kutakodik.