Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb visszalépések: az LMP és az MSZP-Párbeszéd leosztott négy körzetet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Index információi szerint az LMP és az MSZP-Párbeszéd négy körzetben állapodhatott meg a visszaléptetésekről.

  • Budapest 17. választókerületében (Csepel-Soroksár) Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s jelölt javára lép vissza az LMP-s Tenk András.
  • Pest 6. választókerületében (Gödöllő) Lengyel Szilvia LMP-s jelölt javára lép vissza az MSZP-s Makrai Zoltán.
  • Csongrád 1. választókerületében (Szeged) Szabó Sándor MSZP-s jelölt javára lép vissza az LMP-s Bodrog Zoltán.

A legérdekesebb kérdés egyértelműen Budapest 1. választókerülete volt, ahol jó ideje bemerevedtek az ellenzéki álláspontok. A megegyezés értelmében itt végül az MSZP-P jelöltje, V. Naszályi Márta lép vissza az LMP-s Csárdi Antal javára.

A budapesti egyes számú választókerületben először Juhász Péter lépett vissza március 24-én. Mint mondta: az Együtt ezzel példát szeretne mutatni a pártoknak, ő maga pedig személyes példát szeretne mutatni a jelölteknek, mivel a kormányváltáshoz elengedhetetlen, hogy a fideszes jelöltekkel szemben csak egy ellenzéki erő lépjen fel. (Juhász bejelentésére lépett egyébként Szabó Szabolcs javára vissza Csepelen a momentumos Dukán András Ferenc.)

Aztán egy ideig patthelyzet volt: a fideszes Hollik István ellen a Momentum elnöke, Fekete-Győr András, Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője és V. Naszályi Márta, az MSZP-P jelöltje is felsorakozott.

Fekete-Győr végül saját közvélemény-kutatást rendelt, és kijelentette: amennyiben ennek eredménye alapján nem ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt, akkor visszalép. Ez meg is történt tegnap: a Momentum elnöke a közvélemény-kutatásra hivatkozva visszalépett, méghozzá a számok alapján legesélyesebbnek megjelölt V. Naszályi Márta javára.

A Medián kutatása alapján

  • V. Naszályi Márta a biztos szavazók között 40, a teljes népességen belül 29 százalékon áll, a fideszes Hollik István vele szemben 46, illetve 33 százalékot szerezne.
  • Csárdi Antal a biztos szavazók között 40, a teljes népességen belül 27 százalékon áll, Hollik vele szemben 48 és 32 százalékon.
  • Fekete-Győr pedig 25 és 37 százalékon áll, Hollik 32 és 48 százalékával szemben.

A Jobbik határozottan jelezte: semmi szín alatt nem lépnek vissza, senki javára. Az Index azt írja, az LMP feléjük is tesz majd ajánlatokat, így elképzelhető, hogy jobbikos körzetekben is lesz visszaléptetés.

Az Index úgy tudja, hogy az elnökségeknek még rá kell bólintaniuk a döntésre, mi azonban úgy tudjuk, az MSZP elnökségi ülése már délután 1 órakor megvolt, egy LMP-s vezető pedig a Mércének már jelezte, hogy a megegyezés megszületett, de az elnökségüknek szintén bólintania kell.

Úgy tudjuk továbbá, hogy ma este az MSZP-P és az Együtt is tárgyal még.

Frissítés 17: 28 Karácsony Gergely a facebookon tagadja, hogy megállapodás született volna a két párt közt. A miniszterelnök-jelölt szerint az LMP és az MSZP-Párbeszéd közt nincs is érdemi tárgyalás.


(Via Index)