Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy kamupárti jelölt szerint fideszes aktivista másolta az aláírásokat

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Slejm – a torkon ragadt politika újabb adásban foglalkozott a kamupártokkal. Az adás betekintést enged a szörnyszülött képződmények világába, amelyek létezése egyszerre jelzi a képviseleti demokrácia ijesztő mértékű kiüresedését, és azt, hogy miként él vissza ezzel a helyzettel a kormányzó párt.

Gulyás Márton, valamint Radics Tibor és Gödény György  a KÖSSZ részéről; Kép: Slejm – a torkon ragadt politika

Az ajánlásgyűjtést és a jelöltállítást bohózattá silányító kamupártok megdöbbentő sikereiről az elmúlt hetekben értesülhettünk. Csepelen például 23 olyan párt volt, amelynek az ajánlóívén halottak adatai szerepeltek, a legironikusabb eset pedig az volt, amikor magának az adatvédelmi biztosnak a nevével élt vissza az egyik kamupárt.

A Slejm – a torkon ragadt politika, Gulyás Márton videócsatornája már készített egy videót, amelyben Kaposváron fogtak kamupártot. Az adásban Lévai Katalin pártja, a Lendülettel Magyarországért jelöltjével és vezetőségi tagjaival sikerült interjút készíteni. Ismeretes, hogy a párt éppen azokon a helyeken indult, ahol van esélye ellenzéki győzelemnek, többek közt Zuglóban és a 18. kerületben, ahol 2014-ben éppen egy kamupárt segítségével sikerült a Fidesz jelöltje mögé szorítani Kunhalmi Ágnest.

Hogy a párt indulása a Fidesz érdekét szolgálja, azt az is mutatja, hogy mint kiderült, a Lendülettel ajánlóívein hosszú sorok egyeztek meg a Fidesz íveivel.

Gulyásék mai videójukban ismét kamupártok nyomában járnak, ezúttal arról győződhetünk meg, hogy milyen mély szakadék húzódik a Kell Az Összefogás Párt (KÖSSZ) és egy valódi képviseleti intézmény közt.

A pártról a következőket tudhatjuk meg.

  • Noha pártként kampányolniuk kellene, rettegnek a nyilvánosságtól, a legártalmatlanabb újságírói kérdéseket (hogyan érhető el egy jelölt, avagy mik a javaslataik) a jelöltjeik jellemzően zaklatásnak vesznek, kampányeseményeket nem szerveznek.
  • A párt vezetői nem ismerik a jelöltjeik nagy részét.
  • A párt elnöke, Gödény György szerint nincs itt az ideje a kormányváltásnak, nincs ugyanis kire váltani. Ennek megfelelően humorosan megjegyzi, hogy a „nem ígérünk, de azt betartjuk” szlogent tartja találónak a pártra.
  • A párt nyíregyházi jelöltje az átlag választópolgárnál tájékozatlanabb politikai kérdésekben, azt például nem tudja megmondai, hogy hívják az ellenfeleit, de még a fideszes jelöltet sem.

Egy jelölt szerint egy fideszes aktivista másolja az aláírásokat

A Slejmnek sikerült anonim interjút készítenie a KÖSSZ egy jelöltjével, aki a videóban elmeséli, hogy miután nem sikerült összegyűjteni a megfelelő számú aláírásokat, külső segítséget is igénybe vettek. A jelöltet elmondása szerint a párt miniszterelnök-jelöltje, Weith Katalin küldte el valahova, ahol konspiratív körülmények közt kellett leadniuk az üres íveket, majd később átvenniük azokat, immár kitöltve. A jelölt szerint ugyanannál a személynél, akitől az aláírásokat megvásárolták, más pártok is jártak, ugyenezzel a szándékkal.

A jelölt szerint az, aki a kamupártok íveire átmásolta az állampolgárok adatait, egy fideszes aktivista volt. Ugyanő azt is vállalta, hogy aláírja az ajánlóíveket, vagyis vállalja a felelősséget az adatok hitelességéért.

Az arc és név nélkül nyilatkozó jelölt azt is elmondta, hogy a KÖSSZ-nél titoktartási szerződést kellett aláírniuk, amit a Slejmnek adott interjújával megszeg. A pártirodában rendszeresen emlékeztették őket arra, hogy melyek azok az információk, amelyek nem mehetnek ki.

Az NVI elnöke szerint is lépnie kellene a nyomozó hatóságoknak

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Slejmnek azt mondta, szerinte a sok jelölt és jelölő szervezet alapvetően a demokrácia győzelmét jelenti. A visszaélések viszont szerinte is aggasztóak. Pálffy szerint ezek a többes ajánlások rendszeréből következnek, hiszen ez teszi lehetővé az adatbázisok adás-vételét.

Pálffy Gulyás Mártonnak elmondja, szerinte a jelenlegi szabályozás mellett csak a büntetőügyek lefolytatásával lehetne visszatartani a csalókat, de neki is úgy tűnik, hogy ezek az ügyek nem élveznek prioritást a nyomozó hatóságoknál.

Jelen helyzetben ugyanis még az is könnyen előfordulhat, hogy egy jelöltet az érvényes aláírások alapján annak ellenére vesznek nyilvántartásba, hogy kiderült, hogy csalással is próbálkozott.

Alvállalkozóknak kiszervezett ajánlásgyűjtés

Ma reggel egyébként az Index is közzétett egy videót, amin kamupártok után kutakodnak. Az Indexnek többnyire húzódozva nyilatkozó kamupárti jelöltek és pártvezetők (KÖSSZ, Iránytű, Rend és Elszámoltatás) sem cáfolnak rá a Slejm videójából kirajzolódó képre.

A videóból az rajzolódik ki, hogy az aláírásgyűjtés nagy részét a pártok „alvállalkozóknak” szervezik ki. A pártok képviselőinek elmondása szerint külső segítők maguk jelentkeznek azzal, hogy pénzért szívesen gyűjtenek adatokat, és viselik a jogi felelősséget az aláírások hitelességéért. Kósa Sándor például, a Demokrata Párt elnöke elmondja, nála is jelentkeztek ilyen alvállalkozók. Azt mondták, „félmillióért adnak egy olyan anyagot, amiből én fel tudok állni”.

Mivel a pártok egymásnak adnak tippeket arról, hogy hogyan kell egy gyűjtést megcsinálni, az indexesek szerint lehetséges, hogy egyes „aktivisták” egyszerre több pártnak is gyűjtenek, ami magyarázná a másolásokat.

Az indexesek mindenesetre egyetlen olyan pártvezetővel vagy jelölttel sem tudtak beszélni, aki összekötötte volna őket egy ilyen ajánlásgyűjtővel. Van olyan pártvezető, aki azt mondja, a rendes nevüket sem tudták azoknak, akik az ajánlásaikat „összegyűjtötték”. Ezeknek az állításoknak a hitelességét persze kétellyel kell fogadjuk, hiszen – noha a jogi felelősség az „aktivistákat” terheli – a kamupártoknak sem érdekük, hogy a csalássorozatot fel lehessen tárni.

A dolog lényegét mutatja, hogy a választási csalásért a politikai következményeket maguk a pártok kellene viseljék, de mivel ezeknek a „politikai” projekteknek a sikerét egyáltalán nem befolyásolja a választók véleménye, ennek a felvetésnek különösebb értelme nincsen.