Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demonstrációt tartottak Lázár cigányokat gyalázó beszéde miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Orbán Viktor miskolci interjúja után most Lázár János is párhuzamot vont a cigányok és a menekültek között, szerinte ugyanis ahogy Bécsben nem sikerült a bevándorlók integrálása, úgy Hódmezővásárhelyen sem sikerült a cigányoké, ezek után nem kellenek a nyakunkba még a menekültek is.

Lázár tegnapi beszédére több dühös válasz is érkezett, köztük Setét Jenőé, cigány származású civil jogvédőé is, aki először egy videót tett közzé Facebook-oldalán, nem sokkal később pedig demonstrációt szervezett a Miniszterelnöki Hivatal elé. Arra kérte a résztvevőket, vigyenek magukkal plüss rénszarvast, illetve játék helikoptert is.

Videójában elmondta, lehet hogy a helikopterről vagy a vadászkastély magányából úgy tűnhet, a romák nem integrálódtak, de ezt nem lehet tovább folytatni, most 800 ezer cigány embert sértett meg, köztük 200 ezer cigány szavazót.


A demonstráción először Setét szólalt fel, aki erősen kezdte mondanivalóját: „Mi most integrálódni jöttünk. Igaz, hogy 15 óra elmúlt már, lehet, hogy lopnunk kellene”. Felhívta Lázár János figyelmét, hogy ha alaposabb történelmi tanulmányai lennének, tudná, hogy a romák részt vettek az összes szabadságharcban, ahol az életüket áldozták Magyarországért. „A romák nem most érkezett, gyűlölnivaló idegenek. Lázár János semmivel sem magyarabb, mint én vagyok, vagy közülünk bárki.” – mondta.

Időnként közös „integrálódni jöttünk!” felkiáltással nyomatékosították, miért gyűltek össze. „Mi nyelvünkben, kultúránkban, érzéseinkben teljesen magyarok vagyunk. Ezt üzenjük Lázár elvtársnak!” – fejezte be Setét.

Egy másik felszólaló szerint ha egyszer kifullad a Soros és a migránsok elleni gyűlöletkampány, a cigányok lesznek a következő áldozatok. Szóvá tette azt is, hogy az integrációra szánt uniós pénzeket a fideszes politikusok haverjai kapták meg.

Egy harmadik felszólaló szerint Lázár integrációról beszél, de asszimilációra gondol. Úgy gondolja,

integráció során megőrzik az önazonosságukat az emberek és úgy lesznek hasznos részei a társadalomnak, hogy a saját tehetségükkel, képességeikkel járulnak hozzá. Az asszimiláció az, amikor megpróbálják ezeket letörni és azonossá tenni őket a nagy többséggel.

Végül feltette a kérdést: valóban megpróbálta-e a kormány az integrációt és az, hogy nem sikerült, nem az ő kudarcuk-e?