Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cigány emberek osztják ki Lázárt cigányozó beszéde miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Orbán Viktor után most Lázár János is párhuzamot vont a cigányok és a menekültek integrációja között. A miniszterelnök legutóbb egy Miskolcon adott interjújában fejtegette, hogy a miskolciak pontosan tudják, milyen az, amikor tömegével költöznek tőlünk teljesen különböző emberek a városukba:

„Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak. Látták, mi lett belőle. A miskolci emberek pontosan tapasztalták már, mi van akkor… pedig azok az emberek, akik ide bejöttek, ők Magyarország területéről jöttek Miskolcra. Most képzeljék el, mikor az országhatáron kívül érkeznek kultúrájukban, szokásukban, életfelfogásukban tőlünk teljesen különböző emberek.”

Lázár Jánosnak sikerült rákontráznia a miniszterelnök botrányos szavaira, ugyanis egy tegnapi mártélyi utcafórumon arról beszélt, hogy ha a cigányokat sem sikerült integrálni, a menekülteket sem lehet. A miniszter nemrég Bécsben készített drámai aláfestő zenével videót, amiben arról beszél, egész városrészeket foglaltak el a menekültek, aminek hatása a város teljes lezüllésében, a bűnözés megnövekedésében és az utcák koszosságában mutatkozik meg. (Néhány nappal később egyébként Bécset választották meg Európa legélhetőbb városának, de ez bizonyára Soros György és az ENSZ közös műve).

A tegnapi utcafórumon visszautalt a bécsi videójára:

szerinte ahogy Bécsben sem sikerült a menekültek integrálása, úgy Hódmezővásárhelyen sem sikerült a cigányoké.

A miniszter szerint

„Ha egyszer beengedjük őket, akkor el fogják foglalni azt a helyet, ahová bejönnek. Onnantól kezdve az egy mese, hogy lehet integrálni, meg majd barátkozunk, meg majd olyanok lesznek mint mi, nehogy elhiggye valaki. 600 éve élünk együtt a cigányokkal, és mind a mai napig nem tudtuk őket integrálni, hogy beszéljük világosan. Akkor hogyan tudnánk integrálni olyanokat, akik egy másik világból, egy másik kultúrából, másik identitással jönnek ide? 600 év múlva sem jutunk egyről a kettőre.”

Amellett, hogy elég életszerűtlen Bécset bármilyen formában is összehasonlítani Hódmezővásárhellyel, a kormányzat bevándorlókkal kapcsolatos kommunikációját alapul véve borzasztóan sértő és gyűlöletkeltő a cigányokat a menekültekkel azonosítani. A magyar cigányság helyzete korántsem annyira fekete és fehér, mint ahogy azt Lázár János vagy Orbán Viktor próbálja lenyomni a torkunkon. A hab a tortán pedig az, hogy Lázár 2008 és 2012 között a hódmezővásárhelyi roma intergáció nagy támogatója volt, amiben mellesleg komoly anyagi és szakmai segítséget nyújtott a Soros György által létrehozott Roma Oktatási Alap.

Szerencsére akadnak olyanok, akik nem hagyják szó nélkül a miniszter mocskolódását. Setét Jenő, civil jogvédő egy rövid videóban osztja ki Lázárt. Azt üzeni neki,

lehet, hogy a helikopterről vagy a vadászkastély magányából úgy tűnhet, a romák nem integrálódtak, de ezt nem lehet tovább folytatni, most 800 ezer cigány embert sértett meg, köztük 200 ezer cigány szavazót.

„Én értem, hogy nagy a verseny a szélsőjobbal, a Jobbikkal, de vegyen vissza magából! Egy normális politikus nem beszélhet így a honfitársairól. Nyugat-Európában már rég lemondtak volna.” – mondja. Érthető módon felháborítja, hogy a cigányokat a bevándorlókkal említi egy napon, ami miatt bocsánatkérést és Lázár lemondását követeli.

Setét ma 18 órára demonstrációt is szervez a Miniszterelnöki Hivatal elé, a résztvevőket arra kéri, vigyenek magukkal plüss rénszarvast és játék helikoptert.

Oroszi Babett, az Átlátszó újságírója is üzent Lázárnak és Orbánnak:

„Én, cigányként, arra tettem fel az életemet, hogy leleplezzem azokat, akik lopnak. És az ő nevük többször merült fel kutatásaim során akkor, amikor milliárdok ellopásáról volt szó, mint bármelyik cigányé. Nem mellesleg: nekem nincs kastélyom, és az OLAF se vizsgálódik egyik családtagom ellen sem, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt. És más miatt sem. Úgyhogy jó lenne, ha befejeznék a cigányozást.”

– írja Facebook-oldalán.