Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb momentumos visszalépés történt

Ez a cikk több mint 6 éves.

A momentumos Galgóczi Péter is visszalép jelöltségétől Pest megye 11-es számú választókörzetében az MSZP-Párbeszéd és a DK jelöltje, Kücsön Sándor javára, viszont cserébe azt kéri minden érintett párttól, hogy Komárom 3-as körzetében a Momentum jelöltjét, Lakatos Bélát támogassák. „Mert az ellenzéki mandátummaximalizálás a legfőbb célunk, mindnyájunknak.” – írja Facebook-posztjában.

„Tisztában vagyok azzal, hogy minden pártszínekben induló jelöltnek, így nekem is, rendkívül fontos, hogy a pártját képviselve a lehető legjobb eredményt érjen el, de nekünk ellenzékieknek, van egy nemesebb célunk is: a választópolgárok azon, jogos akaratának képviselete, hogy tegyünk meg MINDEN TŐLÜNK TELHETŐT azért, hogy létrejöjjön a rezsimváltás, és Hazánknak új miniszterelnöke, kormánya legyen.”

– folytatja Galgóczi.

A Momentum képviselőjelöltje felhívja a figyelmet arra is, hogy az elmúlt napok visszalépései során nem esett szó egy fontos dologról: a töredékszavazatok általi győzteskompenzációról.

Ha az ellenzék nem is tud nyerni egy körzetben, akkor sem mindegy, hány szavazattal kap ki a Fidesztől, mert az első és második helyezett közötti különbség töredékszavazatként megy a győztes pártlistájára.

Tehát minél kevesebb induló van, annál kevesebb lehet ez a különbség és szorosabb lehet az eredmény az első két helyezett között. „Nagyon nem mindegy, hogy pl. 8000 vagy 500 töredékszavazat megy a kormánypártok listájára. Ne feledjük, hogy 2014-ben 7, azaz hetes darab mandátumot nyert így a Fidesz-Kdnp.” – írja.

A Pest megyei 11-es választókörzet esélyei így néznek ki jelenleg:

Legutóbb egyébként Csepelen lépett vissza a Momentum jelöltje, Dukán András Ferenc az Együtt jelöltje, Szabó Szabolcs javára. Az ellenzékben Juhász Péter hangoztatja a legerőteljesebben a koordináció fontosságát, három nappal ezelőtt ő maga is visszalépett jelöltségétől, március elején pedig pártjával 12 pontos kiáltvánnyal hívták fel az ellenzék figyelmét az együttműködésre.