Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Együtt 12 pontban hívja együttműködésre az ellenzéki pártokat

Az Együtt kidolgozott egy 12 pontos márciusi kiáltványt, amit az ellenzéki pártoknak címez. Juhász Péter pártelnök vasárnap délelőtt hozta nyilvánosságra a felhívást, amiben az Együtt arra szólít fel minden ellenzéki pártot, hogy egymás kiszorítása helyett inkább működjenek együtt a Fidesz legyőzése érdekében. Az Együtt szerint Magyarország sorsa az ellenzék kezében van, ezért széleskörű együttműködést sürgetnek, a kiáltványt pedig Juhász elviszi az összes ellenzéki párt székházába.

Megüzenték az ellenzéknek, hogyan győzhető le a Fidesz 2018-ban:

A párt szerint Hódmezővásárhelynek üzenete van. Mégpedig az, hogy koordinációval simán legyőzhető a Fidesz, csak egyetlen ellenzéki jelöltre van szükség legalább 50 választókörzetben.

Keményen bírálják azokat a pártokat, amelyek azt mondják, hogy azért nem koordinálnak, mert képesek önállóan kormányt alakítani, vagy akik azt állítják, hogy már megállapodtak.

Szerintük ezek a pártok hazudnak, mivel nincs teljes vagy széleskörű együttműködés a pártok között.

Felhívják az ellenzék figyelmét arra is, hogy a pártérdek helyett most inkább a nemzet érdekét tartsák szem előtt. Ne pártos töredékszavazatokra, hanem ellenzéki mandátumokra törekedjenek, illetve ne a párttámogatás mértékét latolgassák, hanem az összellenzéki győzelem esélyét.

A legjobb jelölt az, akit a legtöbb párt szavazója támogat, és nem az, akit a legnagyobb párt támogat,

ezért felszólítják a pártokat, hogy mindenki a legtámogatottabb jelölt javára lépjen vissza.

Az egyéni mandátum az egyéni jelöltekről, a pártlista pedig a pártok támogatottságáról szól. Az Együtt azt mondja, köztük kell koordinálni.

Újabb kemény mondatok következnek:

aki nem működik együtt vagy csak néhány helyen működik együtt, illetve aki felaprózza az ellenzéket az önálló jelöltjével, a Fideszt segíti.

Végül a szavazókhoz fordulnak: a listás szavazatok esetében hallgathatunk a szívünkre, a személyes szimpátiánkra, az egyéni koordinációnál viszont az eszünkre kell hallgatnunk. Azt üzenik a szavazóknak, válassza mindenki a neki tetsző programot a listás szavazáskor, és szavazzon a kompromisszumos jelöltre, tehát arra, aki az ellenzékiek közül a legtámogatottabb.

Vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján Juhász Péter elmondta, pártja nem ragaszkodik, hogy a Jobbikkal is létrejöjjön megegyezés, szerinte csak a baloldali és liberális ellenzék pártjai meg tudnának egyezni 50 körzet sorsáról. De el sem zárkóznak a Jobbikkal való tárgyalásoktól. Juhász azt is hozzátette, „bábszínház” csupán az az állítólagos egyeztetés, amelyet az MSZP-Párbeszéd és az LMP folytatott, hiszen csupán 3-4 körzetről folyt beszélgetés. Juhász szerint 50 helyen kell koordinálni ahhoz, hogy legyőzhető legyen a Fidesz.

A kiáltvány nem véletlenül éleződik ki ennyire a koordinációra, mivel már csak kevesebb mint egy hónap maradt a választásig, és annak ellenére, hogy Hódmezővásárhely után nagy ellenzéki együttműködés kezdődhetett volna meg, a Jobbik pedig még mindig nem akar jelöltet visszaléptetni, az LMP pedig kijelentette, csak akkor hajlandó megfontolni a visszaléptetést, ha az adott választókerületben minden olyan párt megegyezik erről, amelynek 106 választókerületben van jelöltje.

A Közös Ország Mozgalom nemrég remek animációt gyártott a koordináció és az egyéni választókörzetekben leadott szavazataink fontosságáról.

Olvass tovább!