Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Együtt 12 pontban hívja együttműködésre az ellenzéki pártokat

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Együtt kidolgozott egy 12 pontos márciusi kiáltványt, amit az ellenzéki pártoknak címez. Juhász Péter pártelnök vasárnap délelőtt hozta nyilvánosságra a felhívást, amiben az Együtt arra szólít fel minden ellenzéki pártot, hogy egymás kiszorítása helyett inkább működjenek együtt a Fidesz legyőzése érdekében. Az Együtt szerint Magyarország sorsa az ellenzék kezében van, ezért széleskörű együttműködést sürgetnek, a kiáltványt pedig Juhász elviszi az összes ellenzéki párt székházába.

Megüzenték az ellenzéknek, hogyan győzhető le a Fidesz 2018-ban:

A párt szerint Hódmezővásárhelynek üzenete van. Mégpedig az, hogy koordinációval simán legyőzhető a Fidesz, csak egyetlen ellenzéki jelöltre van szükség legalább 50 választókörzetben.

Keményen bírálják azokat a pártokat, amelyek azt mondják, hogy azért nem koordinálnak, mert képesek önállóan kormányt alakítani, vagy akik azt állítják, hogy már megállapodtak.

Szerintük ezek a pártok hazudnak, mivel nincs teljes vagy széleskörű együttműködés a pártok között.

Felhívják az ellenzék figyelmét arra is, hogy a pártérdek helyett most inkább a nemzet érdekét tartsák szem előtt. Ne pártos töredékszavazatokra, hanem ellenzéki mandátumokra törekedjenek, illetve ne a párttámogatás mértékét latolgassák, hanem az összellenzéki győzelem esélyét.

A legjobb jelölt az, akit a legtöbb párt szavazója támogat, és nem az, akit a legnagyobb párt támogat,

ezért felszólítják a pártokat, hogy mindenki a legtámogatottabb jelölt javára lépjen vissza.

Az egyéni mandátum az egyéni jelöltekről, a pártlista pedig a pártok támogatottságáról szól. Az Együtt azt mondja, köztük kell koordinálni.

Újabb kemény mondatok következnek:

aki nem működik együtt vagy csak néhány helyen működik együtt, illetve aki felaprózza az ellenzéket az önálló jelöltjével, a Fideszt segíti.

Végül a szavazókhoz fordulnak: a listás szavazatok esetében hallgathatunk a szívünkre, a személyes szimpátiánkra, az egyéni koordinációnál viszont az eszünkre kell hallgatnunk. Azt üzenik a szavazóknak, válassza mindenki a neki tetsző programot a listás szavazáskor, és szavazzon a kompromisszumos jelöltre, tehát arra, aki az ellenzékiek közül a legtámogatottabb.

Vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján Juhász Péter elmondta, pártja nem ragaszkodik, hogy a Jobbikkal is létrejöjjön megegyezés, szerinte csak a baloldali és liberális ellenzék pártjai meg tudnának egyezni 50 körzet sorsáról. De el sem zárkóznak a Jobbikkal való tárgyalásoktól. Juhász azt is hozzátette, „bábszínház” csupán az az állítólagos egyeztetés, amelyet az MSZP-Párbeszéd és az LMP folytatott, hiszen csupán 3-4 körzetről folyt beszélgetés. Juhász szerint 50 helyen kell koordinálni ahhoz, hogy legyőzhető legyen a Fidesz.

A kiáltvány nem véletlenül éleződik ki ennyire a koordinációra, mivel már csak kevesebb mint egy hónap maradt a választásig, és annak ellenére, hogy Hódmezővásárhely után nagy ellenzéki együttműködés kezdődhetett volna meg, a Jobbik pedig még mindig nem akar jelöltet visszaléptetni, az LMP pedig kijelentette, csak akkor hajlandó megfontolni a visszaléptetést, ha az adott választókerületben minden olyan párt megegyezik erről, amelynek 106 választókerületben van jelöltje.

A Közös Ország Mozgalom nemrég remek animációt gyártott a koordináció és az egyéni választókörzetekben leadott szavazataink fontosságáról.