Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Közös Ország Mozgalom Star Wars animációval szemlélteti az egyéni választókörzetek fontosságát

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Közös Ország Mozgalom (KOM) 2018 január végén közvélemény-kutatásokat indított az országgyűlési egyéni választókörzetekben azzal a céllal, hogy a lehető legpontosabban feltérképezzék, az egyes ellenzéki jelöltek közül kinek mennyi esélye van. A közvélemény-kutatásokat jelenleg 15 körzetben végzi két neves társadalomkutató a választópolgárok személyes megkeresése alapján, 1000 fős mintán.

Emellett a KOM A Többség EREJE címmel szervez vitafórumokat az országgyűlési egyéni választókerületekben, ahol

– ahogy azt jól működő demokráciákban szokás – nyilvános vitán mérettethetik meg magukat a politikusok,

ütköztethetik érveiket és természetesen bemutathatják saját programjukat is.

Így a jelöltek a választókörzet jövőjével kapcsolatos intézkedéseiket közvetlenül a választókkal oszthatják meg, a közönségnek van lehetősége kérdéseket is feltenni. A vitafórumokon a helyi ügyek mellett szó esik az oktatás, az egészségügy és az alacsony bérek problémáiról is.

Mindez azért fontos, mert a parlamenti székek közül 93-at a listás szavazat alapján, 106-ot pedig az egyéni választókörzetek alapján osztanak ki.

A Fidesz hatalmának visszaszorításához elengedhetetlen, hogy azt a 106 helyet minél több ellenzéki politikus töltse meg, ehhez pedig arra van szükség, hogy az egyéni választókörzetekben ne aprózódjon túl sok ellenzéki képviselőre a szavazatok száma a Fidesszel szemben.

Mivel az ellenzék túlságosan megosztott az egyéni választókörzetekben, hiába vannak többen azok, akik kormányváltást akarnak, az ellenzéki szavazatok feldarabolódása ismét Fidesz kétharmadot helyez kilátásba.

A KOM most egy ötletes Star…vagyis NER Wars animációval szemlélteti, miért kell elmenni szavazni és miért érheti meg egy kis áldozatot hozni a kormányváltásért.

Hangsúlyozzák, hogy nem áll szándékukban megmondani, kire szavazzunk. A céljuk az, hogy minél több választópolgárral felismertessék a szavazatok jelentőségét.

Számításaik szerint tehát érdemes az egyényi választókörzetekben – függetlenül a szimpátiától – a legesélyesebbre szavazni (ebben segítenek a közvélemény-kutatások), míg a listás szavazáson nyugodt szívvel dönthetünk inkább szimpátia alapján. A kutatási eredményeket folyamatosan publikálni fogják, amivel egyrészt a választópolgárok tisztánlátását segítik, másrészt az ellenzéki pártok jelölt- és kampánykoordinációját szeretnék hatékonyabbá tenni.

Érdemes megnézni a teljes videót: