Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP csak akkor koordinál, ha a teljes ellenzék megegyezik

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az LMP akkor hajlandó megfontolni visszaléptetést más pártok jelöltjei javára, ha az adott választókerületben minden olyan párt megegyezik erről, amelynek 106 választókerületben van jelöltje. Vagyis az LMP az MSZP-P-t, a DK-t és a Jobbikot is magába foglaló ellenzéki koordinációhoz köti a részvételét – tudta meg az ATV.hu.

Az ökopárt Országos Politikai Tanácsa úgy döntött, hogy amennyiben az együttműködő pártok erre felhatalmazott testületei a koordináció mellett döntenek, a párt elnöksége rendkívüli kongresszust kell összehívjon, amely megtárgyalja választási együttműködést. A párt március 19-ig forszírozná a tárgyalásokat, ez után azokat lezártnak tekinti.

Mivel az LMP által feltételnek támasztott széles együttműködésre a Jobbik és a liberális-baloldali pártok kölcsönös elzárkózása miatt nem sok esély látszik, az LMP döntése elsősorban azt jelenti, hogy a párt külön-külön sem fog visszalépésekről tárgyalni, sem  Jobbikkal, sem az MSZP-P-vel vagy a DK-val.

Az LMP poltikusai Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelmét követően arról beszéltek, az LMP az ellenzéki együttműködés legfőbb szorgalmazója lesz, a mai döntés azonban a körülményeket ismerve az elzárkózás irányába tett lépésként értelmezhető.

(ATV.hu, címoldali kép: MTI)