Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP csak akkor koordinál, ha a teljes ellenzék megegyezik

Az LMP akkor hajlandó megfontolni visszaléptetést más pártok jelöltjei javára, ha az adott választókerületben minden olyan párt megegyezik erről, amelynek 106 választókerületben van jelöltje. Vagyis az LMP az MSZP-P-t, a DK-t és a Jobbikot is magába foglaló ellenzéki koordinációhoz köti a részvételét – tudta meg az ATV.hu.

Az ökopárt Országos Politikai Tanácsa úgy döntött, hogy amennyiben az együttműködő pártok erre felhatalmazott testületei a koordináció mellett döntenek, a párt elnöksége rendkívüli kongresszust kell összehívjon, amely megtárgyalja választási együttműködést. A párt március 19-ig forszírozná a tárgyalásokat, ez után azokat lezártnak tekinti.

Mivel az LMP által feltételnek támasztott széles együttműködésre a Jobbik és a liberális-baloldali pártok kölcsönös elzárkózása miatt nem sok esély látszik, az LMP döntése elsősorban azt jelenti, hogy a párt külön-külön sem fog visszalépésekről tárgyalni, sem  Jobbikkal, sem az MSZP-P-vel vagy a DK-val.

Az LMP poltikusai Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelmét követően arról beszéltek, az LMP az ellenzéki együttműködés legfőbb szorgalmazója lesz, a mai döntés azonban a körülményeket ismerve az elzárkózás irányába tett lépésként értelmezhető.

(ATV.hu, címoldali kép: MTI)