Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fekete-Győr András újabb közvélemény-kutatást rendel, hogy kiderüljön, ő-e a legesélyesebb a választókerületében

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az V. és I. kerületet, illetve a VIII. kerületi Palotanegyedet és a IX. kisebb belső részét magába foglaló választókörület az egyik legtrükkösebb ellenzéki szempontból, itt ugyanis hiába vannak jóval többen azok, akik a Fidesz-KDNP-s Hollik Istvánnál szívesebben támogatnának egy baloldali/ liberális/ zöld jelöltet, a kihívó pozíciójára négyen is bejelentkeztek. A Közös Ország Mozgalom március 12-én publikált felmérése szerint Juhász Péternek (Együtt), Fekete-Győr Andrásnak (Momentum) V. Naszályi Mártának (MSZP-Párbeszéd) és Csárdi Antalnak (LMP) ráadásul nagyjából azonos esélye van legyőzni a kormánypárti jelöltet. És mindegyikőjüknek csak abban az esetben van erre valós esélye, ha egyedül szerepel a szórólapon baloldali/liberális/zöld jelöltként.

Múlt pénteken azonban Juhász Péter megtette az első lépést az esély megteremtése felé, és visszalépett az egyéni jelöltségtől. Ezt követően a három állva maradt jelölt megegyezett abban, hogy „amennyiben pártjaik engedik”, egy újabb közvéleménykutatás alapján döntik el, hogy kik lépjenek vissza, és ki maradjon állva.

Mára azonban elfogyott a lelkesedés, V. Naszályi Márta a pártjára hivatkozva nem támogatja a felmérést, Csárdi Antal pedig úgy véli, pénzkidobás az új felmérés, hiszen amire kíváncsiak, arra tökéletes választ ad a KOM előző felmérése. A fővárosi közgyűlési képviselő szerint ha a jelöltek komolyan gondolják, hogy a közvélemény-kutatásban legerősebbnek mutatkozó jelölt kellene hogy állva maradjon, akkor riválisainak kellene visszalépniük, hiszen a KOM felméréséből – ha hajszállal is – ő jött ki legerősebbként.

Ma délután Fekete-Győr András, a Momentum elnöke jelentkezett a Facebookon, ahol bejelentette, ha riválisai ebben nem partnerek, akkor ő maga rendel meg egy közvélemény-kutatást. Állítása szerint erre ajánlatot is kapott már a Mediántól, amely jövő hét szerdáig (április 4-ig) el is tudják készíteni a felmérést.

Fekete-Győr a videóban alá is írja a Medián ajánlata alapján írt szerződést, és azt is vállalja, hogy aki ez alapján a legesélyesebbnek tűnik, azt fogja támogatni szavazatával, és amennyiben ez nem ő, akkor visszalép.

Kérdés, hogy a pártok érdekeitől elvonatkoztatva mennyire jó ötlet egy második közvélemény-kutatáshoz kötni a kooridnációt. Még ha abban igaza is van Fekete-Győrnek, hogy Juhász visszalépésével alapvetően megváltozott a helyzet, a Medián mérése mindössze négy nappal a választás előtt készül majd el, ami szűkös idő arra, hogy a koordináció híre a választókhoz is eljusson.

(Címoldali kép a KOM videójából)