Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szoros az ellenzéki verseny a Belváros-Várnegyed választókerületben, Juhász egyeztetésre hívja a többi jelöltet

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma reggel tette közzé a Budapesti 1. választókerületben készített kutatását a Közös Ország Mozgalom. A választókerületben a felmérés szerint a Fidesz-KDNP jelöltje elvileg verhető lenne, de mivel 5 ellenzéki kihívója közül nem egyértelmű, ki lenne a legesélyesebb Hollik István ellen, nehéz helyzetben vannak az ellenzéki koordinációt sürgetők. Juhász Péter, az Együtt elnöke és helyi jelöltje videóüzenetben hívta egyeztetésre a többi ellenzéki párt jelöltjét.

Az V. és I. kerületet, illetve a VIII. kerületi Palotanegyedet és a IX. kisebb belső részét magában foglaló hibrid választókerület a kutatás szerint erősen kormányvaltó hangulatú: 54-34 százalék azok aránya, akik kormányváltást, illetve a kormány maradását szeretnék. Ugyanakkor az ellenzéki szavazók megosztottsága nagyon látványos: visszalépések nélkül a választók 42%-ának támogatásával a Fidesz-KDNP-s Hollik István nagyon simán megnyerné a választást. Az ellenzéki jelöltek közül a legtöbben, 18%-kal V. Naszályi Márta, az MSZP-Párbeszéd szólítaná meg a legtöbb választót, ha nincs szó koordinációtól és taktikai szavazásról. Őt azonban viszonylag szorosan követi Csárdi Antal (LMP) 13 %-kal, Fekete-Győr András (Momentum) 10 %-kal, Juhász Péter (Együtt) 9 %-kal és Losonczy Pál (Jobbik) 8 %-kal.

Látszik tehát, hogy koordináció nélkül az ellenzék esélytelen a körzetben. Nem lenne azonban reménytelen a helyzet akkor, ha az ellenzék koordinálna. A kérdezők arról is megkérdezték a választókat, hogyan döntenének az egyes ellenzéki jelöltek visszalépése esetén. Ez alapján pedig egy úgynevezett indirekt becslést végeztek, amiben a bizonytalan válaszadók „látens rokonszenveivel” is számoltak.

A kutatás szerint ha egy egyéni jelölt marad állva, akkor – akármelyik baloldali-liberális politikus legyen az – meg tudja verni Hollikot. 

A többi jelölt visszalépése esetén Fekete-Győrnek, Csárdinak, V. Naszályinak és Juhásznak is jó esélye lenne legyőzni Hollikot (Losonczy Pálnak így se lenne esélye).

A kutatás azonban azzal kapcsolatban nem ad mankót a pártoknak és a választóknak, hogy ki lenne erre a legesélyesebb: a négy ellenzéki jelölt nagyjából azonos esélyekkel indulna Hollik ellen.

Az Együtt elnöke és helyi jelöltje a kutatási eredményekre reagálva videót tett közzé, amiben elmondja, egyeztetésre hívta a 3 baloldali-zöld-liberális jelöltet, hogy „ha máshogy nem megy, pénzfeldobással” eldöntsék, ki legyen az, aki állva marad közülük.

Az egyeztetésre azonban nem sok esély mutatkozik: az LMP éppen tegnap döntött úgy, hogy abban az esetben tárgyalnak csak egyéni körzetekben visszalépésekről, ha a nagyobb ellenzéki pártok mindegyike részt vesz a koordinációban. A Momentum szintén hasonló döntésre jutott. A Jobbik és az MSZP-P azonban eddig kölcsönösen zártnak mutatkozik egymás felé.

Elhívtam a választókerületem minden ellenzéki jelöltjét egy beszélgetésre, hogy mielőbb tisztázzuk a kialakult helyzetet.Remélem mindannyiunk közös célja, hogy ne Hollik nyerje a választást, és ez bizony könnyedén elérhető, ha egy jelölt áll vele szemben.Bízom benne, hogy ha már a pártvezetők szitjén nem lehet átfogó megállapodást kötni, legalább helyben van rá esély.Nézd meg a videót és oszd meg!Ma jött ki a Közös Ország Mozgalom kutatása, amely alapján egyértelműen kijelenthető, hogy bármelyikünk le tudja győzni Hollikot, ha egyedül áll vele szemben. A mi felelősségünk, hogy előállítsuk ezt a helyzetet!

Posted by Juhász Péter on Monday, 12 March 2018

Az Együtt délelőtt egy újabb gesztust tett az ellenzéki pártok felé: az MSZP-P-vel az egyéni választókerületek szintjén szövetségben, de külön listán induló DK 2014-ben győztes jelöltje, Oláh Lajos javára visszaléptette terézváros-erzsébetvárosi jelöltjét.

(KOM, Juhász Péter facebook-oldala)