Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Háborús gyújtogató lett Trump új főtanácsadója

Ez a cikk több mint 3 éves.

Külügyminiszteréhez hasonlóan villámszerű gyorsasággal menesztette Donald J. Trump amerikai elnök tegnap nemzetbiztonsági tanácsadóját, H. R. McMaster altábornagyot, hogy a helyére kinevezze John Boltont, aki a Bush-kormányzat alatt közel egy évig (2005-2006) az USA harcias ENSZ-nagyköveteként szolgált. Bolton az elnök kedvenc kábel-hírcsatornája, a Fox News visszatérő politikai kommentátora, aki évek óta kárhoztatta az Egyesült Államok Irán-politikáját, és szorgalmazza a Barack Obama elnök és John Kerry külügyminiszter által tető alá hozott iráni nukleáris leszerelési megegyezés egyoldalú fölmondását.

A tavalyi elhúzódó, Észak-Koreával annak kezdetleges atomfegyver-programja miatt kialakuló válságos helyzetre Bolton a tévében azt javasolta:

„minél előbb megelőző csapással kell megtámadni az ázsiai diktatúrát, a kialakuló pusztító háború pedig nem az USA, hanem „a dél-koreaiak gondja.”

A lépés még Trumptól is szokatlan élesváltás az amerikai külpolitika jobbszélén elhelyezkedő, szélsőségesen katonai beavatkozás- és háborúpárti irányba. McMaster azóta szolgált Trump nemzetbiztonsági tanácsadójaként, amióta a megválasztott elnök első jelöltje, Michael Flynn 14 hónapja már az átmeneti periódusban lemondásra kényszerült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Erdogan török vezetővel ápolt túl szívélyes kapcsolata miatt.

A nemzetbiztonsági tanácsadói poszt a legfontosabb döntési pozíció az elnök mellett, és a nemzetbiztonsági tanácsba delegált külügyi és hadügyi tisztviselők mellett ez a legbefolyásosabb beosztás, komoly döntési hatáskörrel. Általában a nemzetbiztonsági tanácsadó az, aki a világ legnagyobb hadseregével rendelkező ország lényegi külpolitikai irányvonalát meghatározza.

Az amerikai média a kinevezés után sokkal agresszívabb külpolitikára számít.

Az Egyesült Államokkal szövetséges Dél-Korea békepárti elnöke, Mun Dzsein már aggodalmát fejezte ki Bolton múltbéli nyilatkozatai miatt, amelyekben kifejtette, véleménye szerint a Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral kialakult feszült helyzetet csupán egy, az USA és szövetségesei által végrehajtott megszálló háborúval lehet megoldani.

A 69 éves John Bolton, aki George W. Bush elnök és Donald Rumsfeld volt hadügyminiszter iraki politikájának keményvonalas republikánus támogatójaként volt már kormányzati befolyásos szerepben, magyar idő szerint tegnap este úgy nyilatkozott, váratlanul érte Trump felkérése, és múltbeli nyilatkozataira utalva hozzátette, azokra „nem kell figyelmet fordítani”.

A Washington Post szerint a kinevezés azt is jelenti, hogy kérdésessé vált Trump elnök és Kim Dzsongun május végén esedékes személyes találkozója, tárgyalása is, John Bolton szerint ugyanis „értelmetlen tárgyalni” a sztálinista állammal bármiről.

Elmérgesedhet az iráni-amerikai viszony is. A neokonzervatív külpolitikát (direkt katonai beavatkozások, és amerikai demokráciaépítés más, távoli országokban) szorgalmazó Bolton ugyanis élesen elítélte a 2015-ös atomfegyverek leszereléséről szóló egyezményt a teheráni vezetéssel, itt is csupán a háború elkerülhetetlenségében, és a gazdasági embargóban hisz.

Bolton kinevezéséhez a posztra nincsen szükség a Szenátus jóváhagyására, arról Donald Trump személyesen dönthet. A tanácsadó egy hónappal azelőtt érkezhet a Fehér Házba, hogy az elnöknek hivatalosan döntenie kell arról, fenntartja-e az irániakkal kötött egyezményt az Egyesült Államok, vagy inkább eláll attól.

(Washington Post // Címoldali kép: Wikimedia Commons)