Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Normális az, hogy ezen a télen csaknem 200 ember fagyott halálra Magyarországon?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tavaly ősz óta összesen 192 ember fagyott meg Magyarországon, február vége óta még heten hűltek ki – pedig március nagy részében már sokkal enyhébb volt az időjárás, mint a megelőző hónapokban. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) szerint az áldozatok többsége (körülbelül 54 százalékuk) a szabad ég alatt és kórházba szállításuk közben haltak meg, kisebbik részük (körülbelül 46 százalékuk) saját, fűtetlen lakásukban.

Az előző télhez képest a halálesetek száma csökkent, a 2016/17-es tél folyamán összesen 203-an szenvedtek fagyhalált. Ez azonban valószínűleg nem a szociális intézmények fejlődésének köszönhető – ahogy azt Rétvári Bence szereti hangoztatni – hanem a jóval enyhébb időjárásnak. Míg a tavalyi télen 1,3 °C-kal maradt el a sokévi átlagtól -1,46 fokos átlaggal a hőmérséklet, addig ezen a télen alig ment tartósan 0 fok alá.

Ellentétben Lázár Jánossal, aki szerint az államnak nincs felelőssége a kihűlések kérdésében, az MSZF szerint egyértelműen van. A szervezet közleményében kiemeli, hogy az állam „továbbra sem gördít akadályt a kilakoltatások útjába, (tavaly több mint 10 ezer embert lakoltattak ki egyetlen otthonából), továbbra sem juttatja fedélhez a kilakoltatott családokat, hozzásegítve őket olcsón elérhető szociális bérlakásokhoz, és nem számolja fel a nyomort, melynek következtében tömegeknek kell arról dönteniük, hogy egyenek-e vagy fűtsenek.”

Jelenleg az MSZF az egyetlen szervezet, amely folyamatosan közöl adatokat a kihűlés okozta halálesetekről, mivel a rendőrség tavaly óta nem ad ki erről adatokat, a Belügyminisztérium – azon belül is Rétvári Bence államtitkár – pedig 2016 óta nem válaszol az ezzel kapcsolatos kérdésekre. A Város Mindenkié emiatt tavaly beperelte a rendőrséget, amely a perbeli beadványában azzal védekezett, hogy „a rendőr-főkapitányságnak fogalma sincs arról, hogy az egyes rendőrkapitányságok milyen kihűléssel kapcsolatos ügyekben járnak el, így azokról nem is tudnak összesített adatokat küldeni,” – írja a 444.hu.

A 444-nek a Magyar Szociális Fórum vezetője, Simó András azt nyilatkozta, hogy tavaly még meg tudták a fagyhalállal kapcsolatos adatokat szerezni a rendőrségtől, de idén már nem. Az erről a télről közölt adataikat az álllamapparátustól szerzik, de azt Simó nem részletezte, hogy pontosan milyen ágától.

A lényegen azonban ez nem változtat: az idei, kifejezetten enyhe télen is 192 ember fagyott halálra Magyarországon, miközben kormánypárti politikusok rendre csak arról képesek beszélni, hogy mennyit tett a kormány a szegényekért. A számok azonban nem ezt mutatják.