Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába lépett hátra Fico, egyre többen és egyre dühösebben tüntetnek a tisztességes Szlovákiáért

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tegnap újra hatalmas tömegek vonultak utcára Szlovákiában, tisztességes államot követelve. A tüntetőket Robert Fico miniszterelnök csütörtöki lemondása sem hatotta meg, a beszámolók szerint dühösebbek, mint korábban.

Tüntetés a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés téren; kép: TASR

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírovára meggyilkolása óta harmadik alkalommal vonult utcára a rendszerváltás óta nem látott méretű tömeg.

A gyilkosságok miatt megrendült szlovák közvélemény az újságíró és jegyese meggyilkolásáért közvetetten Robert Fico  kormányát teszi felelőssé. A legnagyobb kormánypárt, a Smer egyes tagjai ugyanis jó viszonyt ápolnak azzal a Kelet-Szlovákiában működő olasz maffiával, aminek működésével Kuciak utolsó, be nem fejezett munkájában foglalkozott.

A hatalmas tüntetések nyomására a kormányfő néhány nap huzavona után kénytelen volt legfőbb bizalmasát, Robert Kaliňák belügyminisztert beáldozni. Múlt vasárnap pedig a Smer egyik koalíciós partnere, a magyar-szlovák Híd elnöke, Bugár Béla jelentette be, hogy amennyiben nem írnak ki előrehozott választásokat, a párt kilép a kormánykoalícióból.

A kormánypártok az előrehozott választás elkerülése érdekében csütörtökre azonban mégis megegyezésre jutottak a közös folytatásról: Robert Fico maga jelentette be lemondását, az új kormányfő Peter Pellegrini pedig már a kormányalakításhoz szükséges támogató aláírásokkal jelentkezett Andrej Kiska köztársasági elnöknél.

Pozsonyban 60 ezren, Kassán 8-10 ezern tüntettek

A pozsonyi Új Szó szerint a Szlovák nemzeti felkelés terén a múlt hetinél is többen, körülbelül 60 ezren gyűltek össze, és a kisebb városokban is tömegek vonultak utcára. Kassán például a híradások szerint 8-10 ezer ember tüntetett, a 70-90 ezer fő lakosságú Eperjesen és Nyitrán 6000, illetve 5000 ember tiltakozott.

Országszerte, a legkisebb városokban is tartottak megmozdulásokat, amelyek összesen vélhetően több mint százezer embert mozgósítottak. A szlovák városok mellett Brnoban és Prágában is több ezren vonultak ki.

Az eredetileg a gyilkosságok tisztességes kivizsgálása mellett a kormány lemondását követelő szervezők tegnap már az előrehozott választások kiírását követelték. Szerintük ugyanis lemondásával Fico valójában hatalmának átmentését teszi lehetővé, és az új Smer-kormányt is Fico fogja irányítani a háttérből, annak felállítása csak az érdemi változások elkerülését szolgálja.

Ezt támasztja alá, hogy az új belügyminiszter, Denisa Saková a leköszönő tárcavezető, Robert Kaliňák bizalmi embere.

Bugár Béla, a népharag fő célpontja

A tegnapi tüntések főszereplője az ex-belügyminiszter és Robert Fico mellett Bugár Béla volt. A Híd-Most elnökétől a tüntető tömeg néhány nappal ezelőtt még a kormány ellehetetlenítését remélte, mára azonban a népharag egyik célpontjává vált.

Bugár kapcsán azon túl, hogy pálfordulással vádolják, azt találgatják a tüntetők, hogy vajon véletlenül futott-e össze a kormányválság kirobbanása után a Maldív-szigeteken töltött nyaralása alatt a Smer-közeli, alvilági kapcsolatokkal rendelkező Marián Kočner vállalkozóval, aki korábban személyesen fenyegette meg a számára kellemetlen ügyben nyomozó Ján Kuciakot.

Fico és Bugár a transzparenseken; fotó: TASR

A népharag egyébként a tüntetéseken túl a legkülönfélébb akciókban nyilvánul meg.

Pozsonyban a tüntetések idejére számos nagyobb cég és üzlet bezárt, ezzel is támogatva a tüntetést, egy kormányépület elé egy teherautónyi trágyát hordtak.

Zsolnán pedig csütörtök éjszaka felgyújtották a Smer helyi székházát.

(Címoldalon kiemelt kép: korkep.sk)